Hij reed haar 's avonds aan toen ze met een rollator de weg overstak in Breda. Sleurde haar zelfs nog een stukje met zijn auto mee. Maar slachtoffer Anke (79) heeft het Ouassim Z. vergeven, bleek vandaag in de rechtbank. Het Openbaar Ministerie eist tegen de man negen maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.

Het ongeluk gebeurde eind april. Volgens de 28-jarige verdachte lette hij niet goed op de weg, omdat hij onder de passagiersstoel een asbak zocht. Hij nam daardoor de bocht te ruim en reed de vrouw omver. Zij liep een verbrijzeld bekken, gezichtsbreuken en een gebroken knie op. Ook verloor ze veel bloed.

Het duurde tien dagen voordat de man opgepakt kon worden. Hij verklaarde na het ongeluk in paniek geraakt te zijn. Pas toen de politie beelden verspreidde van het ongeluk en de familie van de aangereden vrouw hem opriep zich te melden, gaf hij zichzelf aan.

Gedurende zo'n gesprek kom je tot de conclusie: dit is geen monster of zware crimineel.

Moeder en dochter spraken met Ouassim Z.

Ondanks de enorme boosheid over wat er is gebeurd, bezocht het slachtoffer onlangs samen met haar dochter de verdachte in de gevangenis. "Ik heb in het begin gezegd: dat ga ik niet doen", vertelt dochter Annet aan Omroep Brabant. Maar haar moeder wilde het wel graag, om te weten of hij spijt had.

"We zijn in de gevangenis geweest en ik heb in totaal drie uur met hem gesproken", zegt Annet. "We hadden het gevoel dat hij open en oprecht was. En absoluut spijt heeft." Volgens Annet was dat heel belangrijk voor haar moeder. "Er is een last van haar afgevallen."

Het deed de twee goed dat de man schuldbesef heeft. "Hij slaapt er 's nachts niet van en heeft nagedacht over hoe hij dit kan goedmaken. Gedurende zo'n gesprek kom je tot de conclusie: dit is geen monster of zware crimineel."

Knuffel

Na het bezoek kreeg Anke zelfs een knuffel van de verdachte. "Ze was er even door verrast, maar ze vond het fijn", zegt dochter Annet. Het gaat volgens haar ook fysiek steeds beter met haar moeder, die inmiddels weer kleine stukjes kan lopen.

Verdachte Ouassim Z. heeft in de rechtbank bekend dat hij het ongeluk veroorzaakte en bood opnieuw zijn excuses aan. Het OM vindt dat hij 'aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend' reed en rekent het de man aan dat hij ruim een week voor het ongeluk ook al twee aanrijdingen veroorzaakte.

Naast de celstraf vindt het OM dat hij ook een rijverbod van twee jaar moet krijgen. De rechter doet op 3 december uitspraak.

STER reclame