Luis Enrique legde in juni zijn functie neer om tijdens een zware periode bij zijn familie te kunnen zijn
NOS Voetbal

Enrique keert terug als bondscoach van Spanje na zware periode

Luis Enrique maakt een comeback als bondscoach bij het Spaanse nationale voetbalelftal. Enrique neemt de plaats weer in van Robert Moreno, de assistent die het van hem overnam toen hij in juni opstapte omdat zijn dochtertje ernstig ziek was.

In augustus overleed het meisje op negenjarige leeftijd aan de gevolgen van botkanker.

Met Moreno aan het roer plaatste Spanje zich vervolgens overtuigend voor het EK voetbal van volgend jaar. Moreno had daarvoor al acht jaar gefungeerd als rechterhand van Enrique en had de bondscoach in de maanden voor zijn definitieve vertrek ook al vervangen.

Nu keert Enrique dus terug om de klus waar hij in 2018 aan begonnen was, af te maken, zo maakte voorzitter Luis Rubiales van de Spaanse voetbalbond bekend op een drukbezochte persconferentie.

Daarop verklaarde hij ook dat Moreno zelf had gevraagd om te kunnen vertrekken. "Hij had al eerder aangegeven dat hij de weg zou vrijmaken voor Enrique."

Robert Moreno was sinds juni bondscoach van Spanje

Toch zorgde de al dan niet verrassende trainerswissel in de Spaanse media voor onrust. Het nieuws over de terugkeer van Enrique lekte maandag al uit.

Tranen bij afscheid Moreno

Volgens de Spaanse krant Marca heeft Moreno maandagavond na de laatste EK-kwalificatiewedstrijd van Spanje (5-0 winst tegen Roemenië) in tranen afscheid genomen van de eveneens geëmotioneerde spelers.

Na de wedstrijd verscheen Moreno ook niet op de persconferentie. Hij wilde zelfs helemaal niet met de pers praten. Volgens Spaanse media bewijst die opstelling dat Moreno niet blij is met de manier waarop de bond het nieuws gecommuniceerd heeft en zou hij ook niet meer terugkeren in de rol van assistent.

Voormalig recordinternational Iker Casillas liet maandag al zijn ongenoegen blijken over de hele gang van zaken en tweette: "Wij zijn een grap als land. Lang leve Spanje!"

Voorzitter Rubiales verklaarde nog op de persconferentie: "We hebben oprecht gehandeld, we hebben niemand bedrogen. Iedereen wist dat als Luis Enrique wilde terugkeren, de deuren voor hem openstonden."

"Robert (Moreno, red.) stuurde ons maandag een bericht met de mededeling dat hij vertrekt, zodat hij de terugkeer van Luis Enrique niet in de weg staat", aldus de voorzitter op de persconferentie die maar liefst anderhalf uur duurde.

'Goede vrienden'

In september had Moreno zich nog uitgelaten over een mogelijke terugkeer van Enrique: "Ik zie hem als een goede vriend en vrienden staan elkaar altijd bij. Als hij besluit dat hij weer wil trainen en weer bondscoach van Spanje wil worden, zet ik met alle liefde een stapje voor hem opzij."

De 49-jarige Enrique werd in 2018 na het teleurstellend verlopen WK in Rusland aangesteld als bondscoach, nadat Spanje in de achtste finales al was gesneuveld tegen Rusland. De oud-coach van AS Roma, Celta de Vigo en FC Barcelona zou uiteindelijk maar zeven duels bij de nationale ploeg op de bank zitten. Tot vandaag dus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl