ANP

Goedemorgen! Vanavond speelt het Nederlands elftal een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. En vertegenwoordigers van de gele hesjes gaan vandaag opnieuw op bezoek bij de premier.

In het noorden van het land trekt de regen deze ochtend weg. Verspreid over het land kunnen er enkele buien vallen. De temperatuur ligt rond de 7 graden bij een matige zuidwestenwind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Britse premier Johnson en oppositieleider Corbyn gaan voor het eerst met elkaar in debat voor de vervroegde verkiezingen op 12 december. Het tv-debat begint om 21.00 uur Nederlandse tijd.
  • De Nederlandse gele hesjes mogen opnieuw langskomen bij premier Mark Rutte. Zij zullen die gelegenheid naar eigen zeggen aangrijpen om hem te houden aan "niet nagekomen afspraken". In mei brachten de gele hesjes ook al een bezoek aan de premier. Rutte gaf aan verder te willen praten zodra hij over hun wensen had kunnen nadenken.
  • In een brief aan de Tweede Kamer zal minister Koolmees van Sociale Zaken waarschijnlijk melden dat pensioenfondsen voor één jaar wegkomen met een dekkingsgraad van minimaal 90 procent. Lees hier hoe dat precies zit.
  • Om 20.45 uur begint de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Estland. Het is de laatste wedstrijd in de kwalificatie voor het EK in 2020. Vorige week plaatste het Nederlands elftal zich al. De wedstrijd is vanavond live te volgen via de NOS-app en de website.

Wat heb je gemist?

Er bezetten nog zo'n 100 betogers de campus van de technische universiteit in Hongkong. Dat zei regeringsleider Carrie Lam vandaag in een toespraak. Zeker 600 demonstranten hebben het universiteitscomplex inmiddels verlaten. Onder hen zaten 200 personen onder de 18 jaar. Zij zijn niet opgepakt, zei Lam. De overige 400 meerderjarige betogers zijn wel gearresteerd.

De campus wordt al een paar dagen bezet door actievoerders. Gisterochtend poogde de politie de campus binnen te komen, maar dat mislukte. Vervolgens omsingelden agenten met gepantserde voertuigen het universiteitsterrein. Lam benadrukte te hopen op "vreedzame oplossing" voor de patstelling rond het complex.

De bestorming leidde tot een veldslag tussen politie en demonstranten:

Strijd om technische universiteit in Hongkong gaat door

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Japanse wetenschappers hebben in het zand van de pampa's in Peru 143 nieuwe Nazcalijnen ontdekt. De zogenoemde geogliefen zijn gevonden met hulp van kunstmatige intelligentie en satellietfoto's. Software van computerbedrijf IBM scande de foto's op mogelijke tekeningen. Zo kwamen onder meer beeltenissen van vogels, slangen, vissen en mensachtigen boven water.

De mysterieuze tekeningen zijn zo'n 2000 jaar geleden in de woestijngrond gekerfd door indianen. Ze zijn vooral van bovenaf goed te zien, omdat sommige lijnen honderden meters lang zijn. Wetenschappers gissen nog naar de precieze betekenis van de lijnen.

Omdat het in het gebied zelden regent en het er nagenoeg windstil is, zijn ze bewaard gebleven.

Fijne dag!

STER reclame