Demonstranten jonger dan 18 jaar worden niet gearresteerd

Laatste bezetters campus Hongkong zonder eten en stroom

De technische universiteit in Hongkong wordt nog door een kleine groep demonstranten bezet gehouden. Het zou gaan om zo'n honderd betogers, heeft regeringsleider Carrie Lam gezegd, maar het precieze aantal is onduidelijk.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de achterblijvers zullen ingaan op de oproep van Lam om de universiteit "vreedzaam" te verlaten, na een dagenlange bezetting. De campus is omsingeld door de politie. De actievoerders zijn officieel bestempeld als relschoppers, waarmee ze tien jaar celstraf riskeren. "Ze hebben daarom geen reden de universiteit vrijwillig te verlaten", zegt correspondent Sjoerd den Daas vanuit Hongkong.

"Afgelopen dagen zagen we dat sommige demonstranten berichtjes met vaarwel-boodschappen stuurden naar hun ouders en vrienden, die werden gedeeld op sociale media. Ik verwacht niet dat zij zich in dit stadium gewonnen geven."

Geen voedsel, geen stroom

De achterblijvers zijn uitgeput, hebben geen voedsel meer en de elektriciteit op de campus is afgesloten. Het is onduidelijk hoe de politie de bezetting gaat beëindigen.

Zeker zeshonderd demonstranten hebben het universiteitscomplex in de nacht verlaten. Onder hen waren tweehonderd mensen jonger dan achttien jaar. De politie heeft hun namen geregistreerd, maar ze zijn niet opgepakt, zegt Lam. De overige vierhonderd zijn meerderjarige betogers die wel zijn gearresteerd.

De bestorming leidde tot een veldslag tussen politie en demonstranten:

Strijd om technische universiteit in Hongkong gaat door

Peking heeft zware kritiek geuit op het schrappen van het verbod op het dragen van gezichtsmaskers door de rechter in Hongkong. Binnen het Chinese parlement is "met sterke afkeuring" op de uitspraak gereageerd. De Hongkongse rechter is niet bevoegd om hierover uitspraken te doen, zeggen de Chinese autoriteiten. Deze zaken zouden onder de rechtspraak van de Volksrepubliek vallen.

Gisteren oordeelde de rechter in Hongkong dat het verbod op gezichtsmaskers te zwaar ingrijpt in de fundamentele rechten van burgers. De uitspraak werd als een overwinning gevierd door de demonstranten. Velen van hen dragen maskers om niet herkend te worden door de politie.

Winkels weer open

Winkels in de buurt van de bezette universiteit bleven gisteren tijdens de ongeregeldheden op straat gesloten, maar zijn vanochtend weer opengegaan. De straten worden schoongeveegd en kinderen gaan weer naar school.

De nieuwe politiechef van Hongkong, Chris Tang, heeft bij zijn beëdiging de inwoners van Hongkong gevraagd de rust in te stad te laten terugkeren. Hij benadrukte dat de 31.000 politieagenten de protesten alleen maar kunnen beëindigen met steun van de Hongkongers.

Tang maakt zich zorgen dat er alleen maar naar agenten wordt gewezen, maar dat men "blind" wordt voor het geweld van de betogers. "Als iedereen dit geweld eerder had veroordeeld, zou de samenleving niet in vijf maanden zo zijn veranderd", zei hij in een interview met de krant South China Morning Post.

Kritiek

Van de andere kant krijgt de politie van Hongkong felle kritiek vanwege het optreden tegen betogers. Vorige week schoot een agent een demonstrant neer. Ook zouden agenten buitensporig veel geweld gebruiken bij arrestaties.

Tang ontkent dat: "Veel van onze officieren zijn op brute wijze aangevallen. Ze trokken hun geweren om zichzelf te beschermen, niet om de menigte te onderdrukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl