NOS Nieuws

Franse chirurg verdacht van misbruik honderden kinderen

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De Franse justitie heeft 250 'potentiële slachtoffers' geïdentificeerd van een pedofiele chirurg. De man zou de afgelopen 30 jaar massaal kinderen hebben misbruikt, terwijl hij werkte in verscheidene ziekenhuizen. Van de 250 mensen zijn er al 209 verhoord door de politie. Van hen zouden er 184 hebben gezegd een aanklacht in te willen dienen tegen de verdachte.

De 68-jarige chirurg, inmiddels met pensioen, zit al sinds 2017 in de cel op verdenking van seksueel misbruik van vier kinderen. Tijdens het onderzoek werden bij hem thuis dagboeken gevonden. Daarin beschreef hij, met gruwelijke details, seksuele handelingen die hij zou hebben verricht bij kinderen in de periode 1989-2017. Hij noemde in die dagboeken ook namen van kinderen.

Schokgolf

Zijn advocaat zei destijds dat het om 'fantasieën' ging. Maar tijdens een verhoor verklaarde de arts 'fantasieën en realiteit door elkaar te halen'. Hij heeft inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

Politie en justitie gingen na de ontdekking van de dagboeken op zoek naar die kinderen die met naam en toenaam werden genoemd. Daaruit is nu de lijst voortgekomen van potentiële slachtoffers.

De bekendmaking ervan door justitie heeft voor een schokgolf in Frankrijk gezorgd. In de media wordt al over "het grootste pedofilieschandaal ooit in Frankrijk" gesproken. Volgens berichten in de media misbruikte de man soms kinderen als ze nog half onder narcose waren, na een medische ingreep.

Buurman

Hij liep in 2017 tegen de lamp, nadat een 6-jarig meisje aan haar ouders vertelde dat de buurman zijn geslachtsdeel had laten zien. Die buurman was de chirurg. Hij werd aangehouden en daarna kwamen nog drie andere misbruikzaken aan het licht. De man moet daarvoor volgend jaar terechtstaan.

Naar verwachting zal de Franse justitie de nieuwe aantijgingen opnieuw toewijzen aan een onderzoeksrechter. Die zal de arts dan voor deze nieuwe zaken opnieuw in staat van beschuldiging stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl