NOS Nieuws

Wekdienst 18/11: uitspraak in zaak bedreiging Wilders en jeugdzorgdebat

Goedemorgen! In de Tweede Kamer debatteren de partijen vandaag over de jeugdzorg. Ook is de uitspraak in de zaak tegen een Pakistaan die ervan verdacht wordt een aanslag op Geert Wilders te willen plegen.

Het is bewolkt en erg regenachtig. Bij een matige wind wordt het 5 tot 9 graden. De wind draait in de loop van de dag naar een noordwestelijke richting. Dinsdag valt er nog een enkele bui, daarna is het meestal droog en is de zon af en toe te zien.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Twee opvallende rechtszaken:

  • In de zaak van de 27-jarige Pakistaanse man die wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag op Geert Wilders doet de rechter uitspraak. De man wordt ook verdacht van bedreiging en opruiing. Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel geëist. De uitspraak is rond 13.00 uur te volgen op NOS.nl.
  • De rechtbank in Rotterdam hoort getuigen in de procedure die voormalig Transavia-piloot Julio Poch voert tegen de Nederlandse Staat. Poch eist een schadevergoeding omdat Nederland hem uitleverde aan Argentinië. Daar zat hij acht jaar in de gevangenis, voordat hij vrijgesproken werd van betrokkenheid bij zogenoemde dodenvluchten.

Ook in Den Haag is het een drukke dag:

  • Daar debatteert de Tweede Kamer over de jeugdzorg, in het kader van de nieuwe begroting. Belangrijkste onderwerp is de reorganisatie van de jeugdzorg, die minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op 8 november aankondigde.

Wat heb je gemist?

De strijd tussen studenten en de politie bij de technische universiteit van Hongkong is na twee dagen nog niet beslecht. Agenten met gepantserde voertuigen hebben het universiteitsterrein omsingeld, honderden betogers zijn op de campus.

Een deel van hen probeerde vanochtend te ontkomen, maar keerde terug toen ze door de politie werden bestookt met traangas en rubberkogels. Ook op andere plaatsen in Hongkong is het onrustig.

Demonstranten gooien stenen en molotovcocktails. De politie heeft gewaarschuwd dat er met scherp wordt geschoten als de demonstranten dodelijke wapens gebruiken.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Chileense president: agenten gebruikten buitensporig veel geweld: bij protesten vielen sinds begin oktober meer dan twintig doden. Duizenden mensen raakten gewond. Meer dan duizend gevallen van mogelijke misdragingen door agenten en militairen worden onderzocht.
  • D66: burgers moeten wetsvoorstellen kunnen bijsturen: in het plan kan een amendement worden ingediend als er 70.000 steunbetuigingen zijn, die digitaal kunnen worden verzameld. De indiener mag dan ook het woord voeren in de Tweede Kamer.
  • Stilleggen voetbalduel om racisme is uitzonderlijk en 'goede actie': landelijke politici prijzen het optreden van scheidsrechter Gerrets in het duel tussen Den Bosch en Excelsior. Hij legde het duel tien minuten stil vanwege racistische spreekkoren richting Excelsior-speler Mendes Moreira. VVD-Kamerlid Yesilgöz spreekt van een "strak optreden van de scheids". D66, PvdA en ChristenUnie sluiten zich daarbij aan.

En dan nog even dit:

Max Verstappen won gisteren na met mooie inhaalacties, razendsnelle pitstop en een goede strategie de Grand Prix van Brazilië. "Ik heb vandaag een hoop lol gehad", zei hij na afloop.

En omdat Charles Leclerc en Sebastian Vettel onderling met elkaar in gevecht gingen om de hegemonie binnen Ferrari en elkaar daardoor uit de wedstrijd reden, nam Verstappen de derde plaats in het WK-klassement over van de zondag puntloze Leclerc.

Over twee weken in Dubai, waar de laatste race van 2019 wordt gereden, gaat de Nederlander er dan ook alles aan doen om zijn plek te behouden. "We gaan proberen die derde plaats in het WK te verdedigen. Dit weekeinde geeft in elk geval veel vertrouwen."

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl