'Kan Kramer nog tegen een goede Roest op? Ik denk het niet meer'

Het was zijn slechtste uitslag op de vijf kilometer sinds hij op het hoogste niveau acteert en zelfs de eerste keer - in 110 optredens op de vijf kilometer - dat hij buiten de toptien viel.

Sven Kramer eindigde afgelopen vrijdag bij de wereldbeker in Minsk als dertiende op zijn favoriete afstand en reageerde terneergeslagen. "Het is de laatste tijd een beetje vallen en opstaan, pappen en nathouden. Ik heb het gewoon niet goed onder controle."

Geen kracht kunnen zetten

Het gebrek aan vertrouwen in zijn lichaam is volgens NOS-analist Erben Wennemars buitengewoon frustrerend voor Kramer. "Af en toe voelt hij zich goed, op de 1.500 meter plaatste hij zich verrassend voor de wereldbeker. Een afstand waarop het gewoon niet lukt als je rugproblemen hebt. Nu ging het ook goed, tot vijf ronden voor het einde, toen het in zijn rug schoot."

Met rugklachten is het simpelweg niet mogelijk voluit te schaatsen, beeldt Wennemars uit in de studio. "Als je alleen met je benen schaatst en je rug zit vast, kun je geen kracht zetten. Je moet je lichaam erin gooien, je romp, je kont- en rugspieren gebruiken."

Bekijk hieronder hoe Wennemars uitlegt hoe een schaatser zijn rug gebruikt:

Wennemars legt uit: 'Als je rug vast zit, kun je geen kracht zetten'

"Je moet helemaal vrij zijn en dat lichaam heen en weer kunnen gooien. Sven wil heel graag hard schaatsen, maar het wil op dit moment gewoon niet meer."

Volgens Wennemars, bij TVM jarenlang ploeggenoot van Kramer, is het belangrijkste dat het plezier aanwezig blijft. "Hij vindt trainen leuk, maar als je elke keer met pijn op de ijsbaan rijdt, kan het een reden zijn om te zeggen: hier heb ik geen zin meer in."

"Zijn andere probleem heet Patrick Roest", vervolgt Wennemars. "Die rijdt niet een beetje sneller, maar heel veel sneller. Kramer wil winnen, maar kan hij nog tegen een goede Roest op? Ik denk het niet meer, dat wordt heel moeilijk."

Ook Noren zakken door het ijs

Kramer stelde flink teleur, maar Sverre Lunde Pedersen, de regerend wereldkampioen op de vijf kilometer, was nog eens anderhalve seconde langzamer. De Noor vond zichzelf terug op plaats veertien, meer dan dertien tellen achter winnaar Roest.

Dat heeft volgens de Noorse bondscoach Bjarne Rykkje te maken met het fietsongeluk dat Pedersen enkele weken voor zijn eerste wedstrijd had. "Hij heeft daar nog steeds last van en is nog niet op niveau gekomen", aldus Rykkje.

Noorse bondscoach Rykkje: 'Verschillende problemen met verschillende sporters'

Pedersen was echter lang niet de enige Noor die ver onder zijn kunnen presteerde. Maar liefst zeven keer degradeerde een Noorse schaatser uit de A-groep naar de B-divisie, door te eindigen bij de laatste drie op een afstand.

Lorentzen: achttiende en elfde

Het meest teleurstellende optreden kwam op naam van Håvard Lorentzen, olympisch kampioen op de 500 meter en winnaar van olympisch zilver op de 1.000 meter. Zijn resultaten in Minsk geven stof tot nadenken. Achttiende en daarmee degradatie op de 500 meter en een elfde plaats op de kilometer.

"Misschien waren ze wel beter dan ze eigenlijk zijn", zegt Wennemars. "En de top is smal. Als die paar goede rijders niet thuis geven, is het snel afgelopen."

Volgens Rykkje hebben de sprinters en de allrounders een heel ander programma gedraaid. "Die groepen moet je eigenlijk apart van elkaar zien. We hebben verschillende problemen gehad met verschillende sporters."

Bekijk hieronder het interview met Sven Kramer en de samenvatting van zijn teleurstellende 5.000 meter.

"We hadden het fietsongeluk van Pedersen en Simen Spieler Nilsen, die er helemaal niet is. En Sindre Henriksen staat twee dagen op het ijs na een enkelblessure."

De resultaten van Minsk doen vermoeden dat bij de Noren in de voorbereiding iets danig verkeerd is gegaan. Bondscoach Rykkje: "Het is makkelijk om zo te denken en dat doe ik ook wel. Maar als je alles op een rijtje zet, denk ik: die heeft dit en die heeft dat. Maar natuurlijk ga ik ernaar kijken."

Kramer en de Noren hebben komend weekeinde de kans zich te revancheren, want vrijdag al begint de tweede wereldbeker van het seizoen, in het Poolse Tomaszów.

STER reclame