NOS Nieuws

Steeds minder passagiers op vliegveld Weeze, toekomst onzeker

Het Duitse vliegveld Weeze, vlak over de grens bij Nijmegen, heeft het financieel moeilijk. Als de lokale overheid niet met 1,9 miljoen euro over de brug komt, moet het vliegveld op termijn mogelijk sluiten, zegt de exploitant.

Alleen Ryanair vliegt nog op de luchthaven, waar ook veel Nederlanders gebruik van maken. Vorig jaar had Ryanair zes toestellen op de luchthaven gestationeerd, nu zijn dat er nog maar drie. Het aantal vluchten en bestemmingen is daardoor een stuk kleiner geworden.

Het verminderen van het aantal toestellen op Weeze is volgens Ryanair gebaseerd op een dalend consumentenvertrouwen. Maar volgens het goed ingevoerde Luchtvaartnieuws.nl zien vakbonden het vooral als een vergeldingsactie van de Ierse prijsvechter, vanwege de stakingen van piloten en cabinepersoneel in de zomer van 2018. Via dochteronderneming Laudamotion breidt Ryanair juist uit op het nabijgelegen Düsseldorf Airport.

Door het kleinere aantal vluchten loopt het aantal passagiers op de luchthaven dit jaar terug tot 1,3 miljoen. Dat is een kwart minder dan vorig jaar. Daardoor heeft de luchthaven ook minder inkomsten uit het parkeren, de horeca en de aanwezige winkels. Ter vergelijking: in recordjaar 2010 verwelkomde het vliegveld 2,9 miljoen passagiers.

Het panoramadek op vliegveld Weeze

Ook de Duitse vliegtaks speelt Weeze parten. De Duitse regering voerde in 2011 een belasting in van 6,50 euro per ticket en wil die nu verhogen naar 13 euro per ticket.

"In Nederland is zo'n belasting er nog niet. Dus als vliegveld dat zo dicht bij de grens ligt, verwachten we dat dit verdere gevolgen gaat hebben voor ons passagiersaantal", zei luchthavendirecteur Ludger van Bebber onlangs tegen De Gelderlander.

Een vliegtaks staat in Nederland overigens wel op de planning. Passagiers gaan vanaf 2021 ongeveer 7 euro extra betalen per ticket.

Financiële injectie

Directeur Van Bebber hoopt dat het gemeenteverbond Kleef de luchthaven een financiële injectie wil geven. Om de toekomstige verliezen te kunnen opvangen zou een bedrag van 1,9 miljoen euro nodig zijn.

Volgens de directeur heeft vliegveld Weeze geen acute financiële problemen. Zonder steun van de lokale overheid zou de luchthaven het nog een jaar kunnen volhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl