Bruno Fernandes viert zijn doelpunt

Portugal plaatst zich voor EK, Servië druipt af na remise tegen Oekraïne

Portugal heeft zich geplaatst voor het EK voetbal van 2020. Doelpunten van Bruno Fernandes en Cristiano Ronaldo waren voldoende voor een overwinning op Luxemburg: 2-0.

De zege van de regerend Europees kampioen had ook tot gevolg dat Servië geen kans meer had om zich rechtstreeks voor het EK te plaatsen. Servië krijgt, dankzij de prestaties in de Nations League, een kans om via de play-offs alsnog een EK-ticket te bemachtigen.

De Serviërs hadden directe plaatsing al niet meer in eigen hand. De ploeg, met Ajacied Dusan Tadic in de basis, moest winnen van Oekraïne en tegelijkertijd hopen op een misstap van Cristiano Ronaldo en consorten. Beide zaken gebeurden niet: Servië speelde in eigen huis met 2-2 gelijk tegen Oekraïne en Portugal maakte in Luxemburg geen fouten.

Tadic scoort en verzorgt assist

Oekraïne had zich al geplaatst voor het EK. Na de 2-1 overwinning op Portugal vorige maand, was het elftal van oud-voetballer en bondscoach Andrij Sjevtsjenko al zeker van groepswinst.

Viktor Kovalenko duelleert met Nemanja Gudelj

In Servië kwamen de Oekraïners al snel op achterstand. Binnen tien minuten maakte Mykola Matviienko in eigen strafschopgebied hands, waarna Tadic de penalty onberispelijk binnenschoot.

De nummer 10 van Ajax was ook bij de tweede treffer van Servië belangrijk. Hij verzorgde, na de 1-1 van Roman Jaremtsjoek, de assist voor de goal van Aleksandar Mitrovic. Lang leek het doelpunt van Mitrovic de winnende, maar diep in blessuretijd maakte Artem Besedin alsnog de 2-2.