Een Aramco-billboard in Riyad AFP

De waarde van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco wordt voor de beursgang van het bedrijf geschat op ruim 1500 miljard euro. Dat is lager dan de schatting van 1800 miljard van kroonprins Mohammed bin Salman, maar alsnog koerst Aramco af op de grootste beursgang ooit.

Het concern brengt een belang van 1,5 procent naar de beurs in de Saudische hoofdstad Riyad. Tot en met 4 december kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor aandelen; een Aramco-aandeel gaat tussen de 7,23 en 7,72 euro kosten.

Alibaba

Aramco is met de productie van tien miljoen vaten ruwe olie per dag goed voor 10 procent van de mondiale olieproductie. In 2018 boekte het bedrijf een nettowinst van bijna 100 miljard euro; dat is meer dan multinationals als Apple, Shell en ExxonMobil bij elkaar.

Begin november kondigde het bedrijf aan naar de beurs te gaan. De beursgang moet Saudi-Arabië ruim 23 miljard euro opleveren. Dat zou meer zijn dan de tot nu toe grootste beursgang ooit: die van de Chinese webwinkel Alibaba in 2014 (bijna 20 miljard euro).

Saudische burgers kunnen als particulieren 0,5 procent van het bedrijf in handen krijgen. Er wordt in het land flink geadverteerd met de aandelenuitgifte. De verwachting is dat veel Saudi's uit 'vaderlandsliefde' aandelen zullen kopen.

Milieu en mensenrechten

De beursgang is meerdere malen uitgesteld. Onder meer vanwege het internationale rumoer na de moord op journalist Khashoggi vorig jaar, die door een Saudisch moordcommando werd omgebracht in Turkije.

Kroonprins Mohammed wil de beursgang gebruiken om te investeren in zijn land, om zo Saudi-Arabië in de toekomst minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten.

Critici wijzen er bij de beursgang op dat Aramco weinig oog heeft voor het milieu en de klimaatverandering en daar op operationeel vlak maar weinig maatregelen voor neemt. Verder krijgt de tot nu toe enige aandeelhouder, de Saudische overheid, veel kritiek vanwege de schendingen van de mensenrechten in het land.

Vandaar dat veel grote westerse beleggers, waaronder Nederlandse pensioenfondsen, al hebben besloten geen aandelen Aramco te kopen.

STER reclame