Rajapaksa brengt zijn stem uit tijdens de presidentsverkiezingen
NOS NieuwsAangepast

Oud-defensieminister Rajapaksa wint presidentsverkiezingen Sri Lanka

Voormalig minister van Defensie Gotabaya Rajapaksa heeft de presidentsverkiezingen in Sri Lanka gewonnen. Zijn belangrijkste tegenstrever Sajith Premadasa van de huidige regeringspartij heeft zijn nederlaag erkend. "Het is een eer om de keuze van het volk te respecteren en ik feliciteer de heer Rajapakasa", twitterde Premadasa.

De 70-jarige Rajapaksa kreeg 52,25 procent van de stemmen, wat voldoende was voor de kiescommissie om hem meteen in de eerste ronde tot winnaar uit te roepen.

Aanslagen

In de campagne was veiligheid het belangrijkste thema. Sri Lanka werd dit jaar tijdens Pasen getroffen door aanslagen, waarbij zeker 250 mensen om het leven kwamen. Islamistische terroristen bliezen zichzelf op in luxehotels en rooms-katholieke kerken.

Die aanslagen veroorzaakten onrust in het land en raakten met name de toerismesector. Zittend president Sirisena werd verweten dat hij niet genoeg had gedaan om zijn land veilig te houden. Hij deed daarom ook niet mee aan de presidentsverkiezingen.

Omstreden

Rajapaksa was bijna tien jaar minister van Defensie, toen zijn broer Mahinda president was tussen 2005 en 2015. In die functie speelde hij een belangrijke rol in de strijd tegen de Tamiltijgers en het beëindigen van de burgeroorlog die ruim 25 jaar duurde.

In zijn campagne hamerde Rajapaksa erop te weten hoe het land veilig te houden. Hij is omstreden, omdat aan het einde van de burgeroorlog in 2009 onder zijn toezicht vele Tamils - een minderheid gevormd door hindoes en christenen - verdwenen. Zodoende wordt hij beschuldigd van mensenrechtenschendingen.

Met name in het noorden van het land, waar de meeste Tamils wonen, is er veel weerstand tegen Rajapaksa. In het boeddhistische zuiden geniet hij juist veel steun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl