Een vrouw huilt bij de kist van een van de demonstranten die vrijdag in Cochabamba omkwam Reuters

De Verenigde Naties hebben grote zorgen over het aanhoudende geweld in Bolivia. "De situatie dreigt volledig uit de hand te lopen als de autoriteiten niet op de juiste manier reageren", zei Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN.

Bachelet roept de Boliviaanse interim-regering op om voorzichtig te reageren op de protesten van aanhangers van de afgetreden president Morales. Ook zegt ze dat de politie en het leger zich moeten houden aan internationale afspraken.

De VN-mensenrechtenchef reageert op het gewelddadige ingrijpen van veiligheidsdiensten bij de stad Cochabamba. Daarbij zijn zeker negen doden en tientallen gewonden gevallen.

De dag na de dodelijke rellen werd opnieuw gedemonstreerd bij Cochabamba, wat opnieuw uitliep op een confrontatie met de militaire politie:

Zeker negen doden in Bolivia, demonstranten opnieuw in conflict met leger

Volgens een ziekenhuisdirecteur en de regionale ombudsman, Nelson Cox, had een groot deel van de slachtoffers schotwonden. "Samen met de landelijke ombudsman proberen we de lichamen te onderzoeken en zoeken we naar gerechtigheid voor deze slachtoffers", zei Cox.

De politie zegt dat ook de aanhangers van Morales zwaarbewapend waren. Bij de protesten zouden ze onder meer pistolen, granaten en zelfgemaakte bazooka's bij zich hebben.

Interim-president Jeanine Áñez heeft een ontmoeting gehad met VN-gezant Jean Arnault. Ook die uitte zijn zorgen en bood hulp aan om het geweld te stoppen en verkiezingen te organiseren.

STER reclame