Sri Lankanen staan in de rij om hun stem uit te brengen
NOS Nieuws

Na aanslagen staan verkiezingen Sri Lanka in teken van veiligheid

Sri Lanka ging vandaag naar de stembus, voor het eerst sinds de aanslagen afgelopen april. Hoewel er volgens de voorzitter van de kiescommissie geen serieuze incidenten waren, begon de verkiezingsdag onrustig. In het noorden van het eiland werd een colonne van zo'n honderd bussen beschoten en bekogeld met stenen.

De inzittenden, voornamelijk moslims op weg naar stembureaus, kwamen er goed vanaf. Er vielen geen doden of gewonden. Wie er achter de aanval zat, is nog niet bekend.

Correspondent Aletta André noemt het voorval van vanochtend tekenend voor de verkiezingen, waarin vooral veiligheid en etnische verschillen een rol spelen. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt ze dat de paasaanslagen van afgelopen april, waarbij meer dan 300 doden vielen, er bij de bevolking behoorlijk in hebben gehakt. "Ze zijn op zoek naar een leider die voor veiligheid kan zorgen."

Verhoudingen op scherp

Hoewel er in het totaal 35 namen op het stembiljet staan, gaat de strijd volgens André vooral tussen twee kandidaten. De bekendste naam is Gotabaya Rajapaksa. Hij is de oudere broer van oud-president Mahinda. Sajith Premadasa van de huidige regeringspartij neemt het tegen hem op. In het begin stond hij in de polls ver achter Rajapaksa, maar de afgelopen weken liep hij op hem in.

Beiden willen zich profileren op basis van het thema veiligheid. Rajapaksa heeft wat dat betreft de beste kaarten, vertelt André. "Hij is voormalig hoofd van Defensie en maakte in 2009 een einde aan de burgeroorlog met de Tamils." Ook Premadasa profileert zichzelf door van alles te beloven op het gebied van veiligheid, zoals een wet tegen religieus extremisme.

Bij de aanslagen in april kwamen meer dan 300 mensen om. Bekijk hier wat er die dag gebeurde:

Wat gebeurde er op 21 april in Sri Lanka? Een overzicht.

De verhoudingen tussen de verschillende etnische groepen worden op scherp gezet. "Sommigen vrezen dat Sri Lanka onder het mom van veiligheid een politiestaat wordt", vertelt André. "Vooral moslims zijn daar, gezien de recente aanslagen, bang voor." Dat Rajapaska wordt beschuldigd van grootschalige mensenrechtenschendingen tegen de Tamils, draagt daar nog verder aan bij. "Daar is nog nooit echt onderzoek naar gedaan", vertelt André. "En hij heeft al gezegd dat als hij wordt verkozen, dat er ook geen onderzoek zal komen."

Economie

Naast veiligheid is economie een belangrijk thema. Vergeleken met de rest van de regio is het groeicijfer laag. Dat komt onder andere door de aanslagen, waardoor de belangrijke toerismesector enorm inzakte.

De staatsschuld is aan de andere kant juist erg hoog. "Sri Lanka heeft de afgelopen jaren vooral veel geld van China en India geleend", vertelt André. "Daarom hebben beide kandidaten beloofd naar meer balans te zoeken in de verhoudingen met die landen."

Op dit moment worden de stemmen geteld, naar alle waarschijnlijkheid volgt morgen de uitslag. Als één van de kandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen heeft gehaald, is de verkiezing beslist. Anders volgt er binnenkort een tweede stemronde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl