Merel van Dongen
NOS Voetbal

Voetbalsters in Spanje bereiken geen akkoord over cao en zetten staking door

In de Spaanse voetbalcompetitie voor vrouwen wordt dit weekend niet gevoetbald. De aangekondigde staking gaat ondanks verschillende onderhandelingen tussen de speelsters en de Spaanse voetbalbond (RFEF) definitief door.

De speelsters komen niet in actie, omdat de clubs het met de bond niet eens kunnen worden over een cao. Ze strijden al langer om betere arbeidsvoorwaarden.

De afgelopen week presenteerden speelsters van clubs uit de Liga Iberdrola hun eisen aan de bond. Ze willen onder anderen een minimum brutosalaris van 16.000 euro en een financiële regeling voor speelsters die met zwangerschapsverlof gaan.

Oranje-international Merel van Dongen voetbalt sinds vorig jaar bij Real Betis en maakt zich hard voor betere arbeidsvoorwaarden van haar collega's. "Het is tijd voor actie", schreef ze eerder op Twitter.

Volgens de 26-jarige verdedigster was de bond bereid om 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de eisen van de speelsters, maar wilde de organisatie in ruil daarvoor alle uitzendrechten hebben. Dat zou in strijd zijn met de contracten die de clubs eerder al hebben afgesloten met rechtenhouder Mediapro. "Terug bij af", concludeert Van Dongen.

Voor Van Dongen en Betis stond zondag de belangrijke derby tegen Sevilla op het programma.

Barcelona, Athletic Club en CD Tacón maken geen deel uit van het collectief dat strijdt voor een betere arbeidsvoorwaarden in de Liga Iberdrola.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl