Marie Yovanovitch tijdens haar getuigenis in het Amerikaanse Congres
NOS Nieuws

Oud-ambassadeur voelt zich geïntimideerd door Trumps tweets bij verhoor

De voormalige Amerikaanse ambassadeur voor Oekraïne heeft in het Congres gezegd dat ze zich geïntimideerd voelt door de tweets die president Trump tijdens haar verhoor stuurde. Marie Yovanovitch werd door het Congres gehoord in de afzettingsprocedure tegen Trump.

Tijdens het verhoor tweette Trump dat het overal slecht ging waar de diplomaat Yovanovitch naartoe werd gestuurd, zowel in Somalië als in Oekraïne. Ook liet Trump weten dat het zijn absolute recht is om ambassadeurs aan te wijzen. "Dat noemen ze 'dienen naar het welbehagen van de president'", tweette de president.

Een Democratisch congreslid vroeg Yovanovitch wat ze van die tweets vond. "Erg intimiderend", antwoordde ze. Een van de leden van de onderzoekscommissie liet weten dat de boodschap van Trump zal worden meegewogen in het afzettingsonderzoek.

De Democratische leider Nancy Pelosi verklaarde dat ze de tweet niet had gezien, maar dat het intimideren van getuigen een misdaad is.

Schaduwbeleid

Het Witte Huis zegt in een reactie dat de tweets van Trump niets te maken hebben met het intimideren van een getuige. "Het was simpelweg de mening van de president, waar hij recht op heeft."

Achter gesloten deuren zei Yovanovitch al eerder dat ze opzettelijk is tegengewerkt door de regering van Trump, wat uiteindelijk tot haar vertrek heeft geleid. Ook zei ze dat Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van president Trump, een "schaduwbeleid" heeft gevoerd in Oekraïne, buiten het ministerie van Buitenlandse Zaken om.

Dat herhaalde ze bij het openbare verhoor. Yovanovitch zei dat het Witte Huis het ministerie van Buitenlandse Zaken "van binnenuit uitholt". "Ik heb altijd begrepen dat ik diende naar het welbehagen van de president. Maar ik vind het moeilijk om te begrijpen dat buitenlandse en persoonlijke belangen de Amerikaanse belangen zo konden ondermijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl