In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Man in Kerkrade aangehouden voor oorlogsmisdrijven in gevangenis Kabul

In Kerkrade is een man aangehouden die vermoedelijk in de jaren tachtig commandant en hoofd politieke zaken was van een gevangenis in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdrijven, meldt het Landelijk Parket.

De man van 73 kwam in 2001 naar Nederland. Vermoedelijk heeft hij zich onder een valse naam laten inschrijven. Later kreeg hij de Nederlandse nationaliteit.

Marteling en executie

In de gevangenis Pul-e-Charkhi werden mensen ten onrechte gevangengezet, stelt justitie. Ook werden gevangenen geschopt, geslagen, gemarteld en geëxecuteerd.

Een paar jaar geleden begon justitie een onderzoek naar de man, laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten. Er werden in de afgelopen jaren tientallen getuigen gehoord in verschillende landen. Ze vertelden over het regime in de gevangenis, dat ze 'onmenselijk' noemden, en de betrokkenheid van de verdachte.

Naar aanleiding van het onderzoek is de man deze week in de Limburgse stad aangehouden, meldt 1Limburg.

Oorlog

In de jaren tachtig werd Afghanistan geleid door communistische machthebbers die aangestuurd werden door de Sovjet-Unie. In die periode kwam een vluchtelingenstroom van miljoenen Afghanen naar Pakistan en Iran op gang. Meer dan 1,5 miljoen mensen verloren het leven.

Advertentie via Ster.nl