Johan Cruijff ANP

De biografie over Johan Cruijff van Auke Kok hoeft niet uit de handel te worden genomen. De Johan Cruyff Foundation had dat geëist in een kort geding, vanwege Koks bewering dat de voetballer een miljoen euro per jaar kreeg van de stichting. Wel moet in elk exemplaar een inlegvel komen met een rectificatie en ook bijvoorbeeld op internet moet Kok zijn bewering herzien. In volgende drukken moet de passage worden verwijderd.

De rechter rekent het Kok aan dat hij geen wederhoor heeft gepleegd. De stichting wilde, evenals de familie van Cruijff, niet aan het boek meewerken. Maar dat is geen reden om zo'n zware beschuldiging niet te verifiëren, zei de rechter.

Directeur Carole Thate van de Johan Cruyff Foundation stelde op de zitting geëmotioneerd dat Cruijff nooit een cent heeft verdiend aan de stichting. Die steunt en ontwikkelt wereldwijd sportactiviteiten voor kwetsbare kinderen en zegt schade te lijden en te zullen lijden door het boek.

Sponsors hebben om opheldering gevraagd en het ANBI-keurmerk, waardoor de Foundation bepaalde fiscale voordelen geniet, zou in gevaar kunnen komen. Daar gaat de rechter dus in mee. Het boegbeeld van de stichting is besmeurd en dat kan een probleem worden bij de fondsenwerving, zei hij.

Opluchting in een eetcafé in Amsterdam, de boekpresentatie kon gewoon doorgaan. Radioverslaggever Edwin Cornelissen ging naar de presentatie van de veelbesproken Cruijff-biografie.

Twijfelen aan de waarheid

Op de zitting bleek ook dat Kok door de commotie zelf is gaan twijfelen aan zijn tekst. "Na alle toestanden begon ik te twijfelen aan de waarheid van deze bewering. Ik had het zo niet moeten opschrijven. Als ik openbaar aan de rechtzetting kan bijdragen, zal ik dat doen", aldus Kok.

Hij heeft zich gebaseerd op de verklaring van drie bronnen die dicht bij Cruijff stonden. Die worden in het boek niet met name genoemd en Kok wilde ook voor de rechter hun namen niet bekendmaken. Zijn advocaat betoogde dat het gaat om één zin in het 659 pagina's tellende boek: "Waarbij hij zichzelf niet vergat: voor het gebruik van zijn naam en beeld ontving hij jaarlijks een miljoen euro van de Foundation." Dat zou niet bedoeld zijn geweest als beschuldiging. Als Kok schade had willen toebrengen, redeneerde zijn advocaat, was hij wel dieper op de kwestie ingegaan.

Volgens zijn uitgever had het "een paar ton" gekost als het boek uit de handel had moeten worden genomen. De advocaat van de Johan Cruyff Foundation stelde daartegenover dat de gewraakte bewering de stichting een paar miljoen euro kost.

Van de biografie zijn 65.000 exemplaren gedrukt, wat voor Nederlandse begrippen veel is voor een non-fictieboek.

STER reclame