AFP
NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Wekdienst 15/11: eis in zaak-Hümeyra en impeachment-verhoor Amerikaanse diplomate

Goedemorgen! In de rechtbank in Rotterdam gaat de strafzaak verder tegen Bekir E., die vorig jaar zijn 16-jarige ex-vriendin Hümeyra om het leven bracht. En in Washington D.C. wordt de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne verhoord in het impeachment-onderzoek tegen president Trump.

het weer van 15 november Weerplaza

Vandaag is grotendeels bewolkt. In eerste instantie is er op diverse plekken sluierbewolking te zien, later vanochtend wordt de bewolking dikker. Maxima liggen rond 6 graden bij een matige oostenwind. Het weekend verloopt fris. In het noordoosten valt zaterdag regen. Vanaf zondagavond neemt in het hele land de neerslagkans weer toe.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Openbaar Ministerie komt met de strafeis tegen Bekir E., die terechtstaat voor het doodschieten van de 16-jarige scholiere Hümeyra bij het Designcollege in Rotterdam-West. Hij stalkte haar al langere tijd. In de rechtbank zei hij gisteren dat haar dood geen moord was, maar doodslag. Ook ontkende hij dat hij Hümeyra wilde ontvoeren.
  • In het impeachment-onderzoek tegen president Trump wordt de voormalige ambassadeur van de Verenigde Staten in Oekraïne, Marie Yovanovitch, openbaar verhoord. Trump riep haar in mei abrupt terug als belangrijkste diplomaat in Kiev.
  • In de ministerraad bespreekt staatssecretaris Snel het advies van de Commissie Donner om gezinnen die onbehoorlijk zijn behandeld door de Belastingdienst ruimhartig te compenseren. De gezinnen moesten kinderopvangtoeslagen onterecht terugbetalen.

Wat heb je gemist?

"SUV's veroorzaken meer uitstoot van stikstof dan alle industriële sectoren bij elkaar", zegt IEA-topman Birol. "De groei van zuinige voertuigen, waaronder elektrische auto's, wordt volledig teniet gedaan door de stijgende verkoop van SUV's."

Birol sprak op een bijeenkomst op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Terwijl in Nederland er steeds meer maatregelen worden genomen om de uitstoot tegen te gaan, is ook hier een groei van de zware en relatief vervuilende auto's. Vorig jaar was 1 van de 3 aantal nieuw verkochte auto's een SUV, tegenover 1 op de 14 in 2010.

BOVAG plaatst een kanttekening bij de bevindingen van Birol. Volgens de branchevereniging van garagehouders zijn het met name de zuinige modellen grote auto's die in trek zijn en "kopen Nederlanders sowieso de zuinigste auto's van heel Europa".

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Chris Garth vroeg tijdens het surfen in Hawaï zijn grote liefde Lauren Oiye ten huwelijk. Op zijn surfplank ging hij op één knie, met ring. Volgens Hawaii News Now zei Lauren ja, vlak voordat Chris de ring in de oceaan liet vallen. Gelukkig was die ring een goedkope replica, de echte ring gaf hij haar toen ze weer op het strand waren.

AP

Fijne dag!

STER reclame