Oranje onder 17 mist WK-finale na strafschoppen

Oranje onder 17 loopt WK-finale na penalty's mis

Het Nederlands voetbalelftal onder 17 jaar is er niet in geslaagd om de WK-finale in Brazilië te bereiken. Mexico was na het nemen van penalty's te sterk. Na 90 minuten stond het 1-1.

Voor Oranje rest de strijd om brons tegen Frankrijk. Die ploeg verloor in de andere halve finale met 3-2 van Brazilië, nadat het in de rust nog 2-0 had voor gestaan.

Zonder de grieperige aanvoerder Kenneth Taylor en de geschorste Ki-Jana Hoever begonnen de Nederlandse talenten in Brasilia aan hun opdracht om de finale te bereiken.

In de eerste helft viel er weinig te beleven. Beide ploegen kregen nog wel een kans, maar Santiago Muñoz (redding Calvin Raatsie) en Jayden Braaf (dropkick naast) kwamen niet tot scoren.

Oranje dringt aan

Naci Ünüvar slaagde daar wel in, maar deed dit op onreglementaire wijze door middel van een overtreding op Eduardo Garcia. De Mexicaanse doelman had de bal al klem, waarna Ünüvar deze uit zijn handen kopte.

Na rust had Oranje opnieuw meer balbezit en drong het aan. Youri Regeer kreeg een enorme mogelijkheid vanuit een omschakeling, maar schoot ruim over. Even later raakte hij uit een corner de lat.

Terwijl de Mexicanen feestvieren ligt Youri Regeer na de laatste penalty op de grond

De 1-0 hing in die fase in de lucht. Ian Maatsen probeerde het van afstand en zag Garcia de bal met moeite pareren. Braaf zag een poging over het doel verdwijnen.

Eindelijk kan Oranje juichen

Een kwartier voor tijd kon er eindelijk worden gejuicht. Na voorbereidend werk van Melayro Bogarde tikte Regeer binnen. De Mexicaanse invaller Efraín Álvarez herstelde echter snel het evenwicht met een fraaie vrije trap.

Daardoor moesten na de reguliere speeltijd strafschoppen de beslissing brengen. Daarin was Mexico uiteindelijk te sterk (4-3), na missers van Mohamed Taabouni, Braaf en Regeer.