Feest bij Turkije na plaatsing voor het EK AFP

Frankrijk en Turkije hebben zich in groep H geplaatst voor het EK van 2020. IJsland, de laatste concurrent, moest de Turken kloppen om in de race te blijven maar speelde in Istanbul gelijk: 0-0.

Pas na tachtig bloedeloze minuten liet IJsland, dat op het vorige EK debuteerde met een plaats in de kwartfinales, zich zien. Een kopbal van invaller Hördur Magnússon deed de Turken bibberen, maar verdediger Merih Demiral redde op de doellijn.

Later op de avond boekte Frankrijk een moeizame zege op Moldavië. Na een vroege tegengoal van Vadim Rata bogen Raphaël Varane en Olivier Giroud de achterstand om in een beslissende 2-1 voorsprong.

Turkije gaat voor de vijfde keer naar het EK en tweevoudig kampioen Frankrijk wacht de tiende EK-deelname. Eerder veroverden België, Italië, Spanje, Polen, Rusland en Oekraïne al een ticket voor het EK, dat plaatsvindt in twaalf steden. Amsterdam is het decor voor vier EK-duels.

Ook EK-ticket Engeland en Tsjechië

Engeland en Tsjechië verzekerden zich ook van deelname aan het EK. Op Wembley, waar volgend jaar onder meer de halve finales en finale van het EK worden gespeeld, walsten de Engelsen met 7-0 over Montenegro heen.

Verdediger Ben Chilwell en spits Harry Kane blonken uit in de duizendste interland van Engeland. Chilwell leverde drie assists, Kane maakte een hattrick.

Harry Kane krijgt de wedstrijdbal mee naar huis na zijn hattrick AFP

Tsjechië plaatste zich met een 2-1 zege op Kosovo voor de zevende keer op rij voor het EK. Keeper Arijanet Muric (ex-NAC) hield Kosovo lang overeind, maar na rust boog ook hij voor de Tsjechische druk.

Kosovaar Atdhe Nuhiu tekende met een mooie kopbal nog wel voor de 0-1, maar daarna lieten Alex Kral (fraai schot) en Ondrej Celustka (frommelgoal) Pilsen juichen.

Ronaldo trefzeker

Cristiano Ronaldo deed tegen Litouwen waar hij altijd goed in is, scoren. De Portugees tekende voor de helft van de productie in de met 6-0 gewonnen thuiswedstrijd in Faro.

Portugal, dat in groep B tweede staat achter het al geplaatste Oekraïne, heeft een punt voorsprong op nummer drie Servië. Met Ajacied Dusan Tadic in de basis wonnen de Serviërs in eigen huis nipt met 3-2 van Luxemburg.

Zondag moet Portugal in Luxemburg plaatsing voor het EK veiligstellen, Servië neemt het in eigen huis op tegen Oekraïne.

Portugal viert een van de treffers van Cristiano Ronaldo AFP

STER reclame