NOS NieuwsAangepast

Aardbeving bij de Molukken, bevolking ontvlucht kustgebied

In de Molukse Zee bij de Indonesische Molukken is een aardbeving met een kracht van 7,1 gemeten. De beving vond plaats op 134 kilometer ten noordwesten van het eiland Ternate, 45 kilometer onder de zeebodem.

Indonesië gaf na de beving een tsunamiwaarschuwing af voor omliggende eilanden, maar trok het alarm na ruim twee uur weer in. Er volgden nog enkele naschokken met een kracht van 5.

Mensen kregen het advies weg te blijven van de kustlijn. Indonesische media melden dat op Ternate en de omliggende eilanden bewoners in paniek hoger gelegen gebied opzochten. Tot dusver zijn er geen meldingen over slachtoffers.

Op Ternate wonen ruim 16.000 mensen. Ook over schade is nog niets bekend. De Molukken en ook de rest van Indonesië worden vaker opgeschrikt door aardbevingen.

Op 26 december 2004 werd het land getroffen door een verwoestende tsunami als gevolg van een zeer sterke zeebeving (kracht 9,3) voor de kust van Atjeh in Noord-Sumatra. Daarbij vielen in Indonesië en verre omstreken zo'n 230.000 doden. Daarna heeft Indonesië een tsunami-waarschuwingssysteem opgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl