IOC kiest nieuwe winterdisciplines

Aangepast

Op de Winterspelen van 2014 in Sotsji staan zes onderdelen voor het eerst op het programma.

Het Internationaal Olympisch Comité besloot onder meer het schansspringen voor vrouwen in het programma op te nemen.

Eerder nog zag het IOC geen heil in dat onderdeel, omdat er te weinig deelneemsters van niveau zouden zijn.

Nederlandse troef

Wendy Vuik begroette het nieuws met gejuich. "Er zal serieuzer naar onze discipline gekeken worden", verwacht de 22-jarige Rotterdamse, die sinds haar zestiende met skispringen bezig is.

Vuik behaalde afgelopen winter in de wedstrijden voor de Continental Cup diverse topvijftienresultaten. Op de WK in Oslo eindigde ze als 23ste. "Een droom komt uit. We hebben hier lang op moeten wachten", zei ze over het IOC-besluit. "Er is echter nog veel werk te doen."

Met name in Oostenrijk is de afgelopen jaren veel tijd en geld geïnvesteerd in de vrouwentak. "Zij maken gebruik van een windtunnel om te testen, beschikken over tien pakken. Ik heb zelf voor deze winter een tweede pak gekocht", geeft ze de verschillen aan. "Testen kost veel geld en dat is er in Nederland nog niet voor ons. Ik hoop dat dat nu gaat veranderen."

Over haar mogelijkheden zei ze: "Ik hoop elk jaar zo'n vijf plaatsen winst te boeken. In Sotsji ben ik 25 jaar, in de kracht van mijn leven. Met mijn ervaring moet ik dan goed meekunnen."

Landenwedstrijden

Ook komt er een landenwedstrijd bij het kunstschaatsen en het rodelen, een mixed-estafette bij het biatlon en een halfpipe-onderdeel bij het skiën, zo heeft het IOC-hoofdbestuur bepaald.

Het IOC gaat zich nog buigen over de voorstellen over het opnemen van onder meer het snowboard-onderdeel slopestyle en een landenwedstrijd alpine-skiën.