Volgens TNO is zeewier de brandstof van de toekomst

Auto rijdt 80 km op Nederlandse zeewierbrandstof

In Denemarken is 80 kilometer gereden met een personenauto die rijdt op biobrandstof die is gemaakt uit zeewier. De brandstof is gemaakt door het zeewierlaboratorium van TNO in Petten en de universiteit Wageningen. Het experiment is onderdeel van het Europese project MacroFuels waarin de Nederlandse onderzoeksinstituten samenwerken met Deense instanties.

TNO-onderzoeker en zeewierexpert Jaap van Hal is in het Noordhollands Dagblad erg enthousiast over het resultaat: "Er is gekeken of zeewierbrandstof hetzelfde werkt als reguliere brandstoffen. Ook is gekeken naar verbruik en het effect op bijvoorbeeld de motor."

Van Hal noemt het een belangrijke stap. "Het betekent dat deze brandstof in de toekomst gebruikt kan worden voor personenauto's, maar zeewierbrandstof wordt ook interessant voor de luchtvaart of de scheepsvaart", zegt Van Hal.

De komende tijd wordt de zeewierbrandstof verder verbeterd. De biobrandstof moet een alternatief vormen voor fossiele grondstoffen en milieuvervuiling tegengaan. Zeewier groeit snel, is gemakkelijk te kweken en raakt niet op.

Het afgelopen jaar is 10 kilo bio-ethanol en 8 kilo bio-butanol uit zeewier geproduceerd. Door deze te mengen met fossiele brandstoffen is er brandstof geproduceerd waar de auto's van nu op kunnen rijden.

Volgens de EU moet in 2030 in de luchtvaart, het zwaar wegverkeer en in de binnenvaart 14 procent hernieuwbare brandstoffen gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld zeewier. TNO denkt dat zeewier ook toepasbaar is in voedingsmiddelen en zogenoemde bioplastics.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl