EPA

De Palestijnse strijdgroep Islamitische Jihad heeft de voorwaarden op tafel gelegd voor een staakt-het-vuren in het conflict met Israël. Leider van de groep Zeyad al-Nakhala zei tegen het Libanese tv-station Al Mayadeen te willen dat Israël stopt met het liquideren van Palestijnse leiders en stopt met het gebruik van dodelijk geweld bij grensprotesten in de Gazastrook.

Ook wil hij dat Israël de blokkades bij de grenzen van de Gazastrook, die jaren geleden werd ingesteld, versoepelt. Als Israël niet ingaat op de voorwaarden, zal de strijdgroep voor onbepaalde tijd doorgaan met het bestoken van Israël, aldus Nakhala.

Eerder vandaag reisde Nickolay Mladenov, de VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, af naar de Egyptische hoofdstad Caïro om met bemiddelaars over een wapenstilstand te onderhandelen vanwege het oplaaiende geweld tussen Israël en Islamitische Jihad.

Luchtaanvallen

De afgelopen twee dagen zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook daardoor zeker 23 Palestijnen omgekomen. Vandaag reageerde Israël wederom met luchtaanvallen op raketten die vanuit de Gazastrook werden afgevuurd.

Aan Israëlische zijde zijn voor zover bekend geen doden gevallen. Wel raakten er meer dan zestig mensen gewond. Volgens het Israëlische leger zijn er sinds gisterochtend meer dan 360 raketten afgevuurd, waarvan 90 procent is onderschept.

Commandant gedood

Het geweld begon nadat Israël gisterochtend met een bombardement een commandant van Islamitische Jihad in Gaza doodde. Ook zijn vrouw kwam bij de aanval om het leven.

Tegelijkertijd werd in de Syrische hoofdstad Damascus een aanval uitgevoerd op een politiek leider van dezelfde strijdgroep. Daarbij kwamen diens zoon en een tweede slachtoffer om.

Hamas nog afzijdig

Door de aanhoudende raketaanvallen lag het publieke leven in het zuiden van Israël vandaag grotendeels stil. Scholen waren dicht, mensen werkten thuis en grote publieke bijeenkomsten waren verboden. De hele dag klonken luchtalarmen.

Ook in Gaza waren vandaag scholen en overheidsgebouwen gesloten. Mensen bleven binnen. In de avond reden enkel ambulances door de straten van de stad.

Vooralsnog heeft de regerende Palestijnse Hamas-beweging zich nog niet gemengd in het conflict. Die groep heeft een groter, gevaarlijker arsenaal dan Islamitische Jihad. Hamas noemde de liquidatie van de commandant gisteren nog wel een "gevaarlijke escalatie van de situatie".

STER reclame