De schutter in Halle
NOS Nieuws

AfD-politicus afgezet na tweet over aanslag in Halle

Voor het eerst in de zeventigjarige geschiedenis van de Bondsdag is een commissievoorzitter afgezet. Het is AfD-politicus Stephan Brandner, die tot vandaag voorzitter was van de justitiecommissie van het Duitse parlement. Omdat de politicus weigerde zelf op te stappen, kwam het vandaag tot een stemming.

Brandner kwam vorige maand onder vuur te liggen vanwege een tweet die hij deelde na de aanslag bij een synagoge in Halle. In de tweet werd gevraagd "waarom politici met kaarsen bij moskeeën en synagoges rondhangen, terwijl de twee slachtoffers van de aanslag een Duitse en een geboren Duitser zijn".

Na de tweet riepen alle Duitse partijen, afgezien van de AfD, op tot het vertrek van Brandner als voorzitter van de justitiecommissie. De oproep werd gesteund door onder meer de Duitse orde van advocaten.

Uiteindelijk bood de AfD-politicus excuses aan voor de gedeelde tweet, waar hij het inhoudelijk nooit mee eens zou zijn geweest.

Begin deze maand raakte de voormalig commissievoorzitter opnieuw in opspraak. De politicus noemde de uitreiking van de Orde van Verdienste aan de AfD-kritische rockzanger Udo Lindenberg een 'Judasloon'. De andere partijen verweten Brandner antisemitische begrippen te gebruiken en riepen opnieuw op tot het aftreden van de commissievoorzitter. Volgens de partijen heeft Brandner niet het fatsoen, respect en waardigheid voor de voorzittersfunctie.

Omdat de AfD-politicus niet vrijwillig wilde opstappen, werd voor het eerst in de geschiedenis van de Bondsdag een voorzitter weggestemd.

Brandner, die bij zijn aantreden als commissievoorzitter zei dat hij weinig schandalen zou veroorzaken, noemde de stemming een dieptepunt voor de democratie in Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl