Ranki Oberoi

Para-atleet Oberoi springt naar goud: 'Ik ben gewoon wereldkampioen!'

Verspringer Ranki Oberoi heeft Nederland een tweede gouden medaille bezorgd tijdens de wereldkampioenschappen para-atletiek in Dubai.

Oberoi sprong in de klasse T20 (voor verstandelijk beperkten) naar 7,39 meter en bleef daarmee de Maleisische paralympische en wereldkampioen Abdul Latif Romly 13 centimeter voor.

Eerder op dit WK werd sprinter Ronald Hertog al wereldkampioen op de 200 meter (T64).

De wereldkampioen onttroond

Ranki Oberoi verscheen als nummer één van de wereldranglijst aan de start in Dubai, maar wist dat hij een stevige concurrent zou hebben in wereldrecordhouder Romly. De Maleisiër sprong vorig jaar in Indonesië naar 7,64 meter en dat terwijl het persoonlijk record van Oberoi tot vandaag 7,13 meter was.

In de hitte van Dubai, waar het 30 graden was, kende Oberoi een matige start. Zijn eerste sprong was ongeldig. De tweede poging, met lichte rugwind, was echter van zeer hoog niveau en bleek uiteindelijk ook goed voor het goud.

Zijn grootste tegenstander Romly kwam met diens laatste poging nog het dichtst bij: 7,24 meter.

"Mensen begonnen me te feliciteren, maar ik dacht: straks springt hij met zijn laatste sprong mij nog voorbij", jubelde Oberoi na afloop. "Vanaf 2015 is hij altijd de kampioen geweest en nu heb ik hem op zijn plek gezet. Ik kan het echt niet geloven."

Verspringer Oberoi kan het niet geloven: 'Ik ben gewoon wereldkampioen!'

"Dit is geweldig", vervolgde de 26-jarige Rotterdammer. "Ik heb hier zo lang naartoe gewerkt. Ik voelde me vanmorgen bij het opstaan al als een kampioen."

Na de bronzen medaille op het EK vorig jaar in Berlijn is dit nu de eerste grote titel voor de 26-jarige Oberoi. Het doel is duidelijk: "Ik ben nu voor de eerste keer de beste van de wereld. Dit geeft een enorme motivatie voor de Paralympische Spelen in Tokio. Ik ben er klaar voor."

Wheelster Den Boer vierde

Later op de avond eindigde wheelster Nikita den Boer net naast het podium in de finale op de 5000 meter. Ze werd vierde.

Het Nederlandse team in Dubai staat nu op zeven medailles. Twee keer goud, drie keer zilver en twee keer brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl