Nederlands zilver en brons op 100 meter bij WK para-atletiek

Marlène van Gansewinkel heeft bij de wereldkampioenschappen para-atletiek in Dubai haar tweede zilveren medaille veroverd. Ze werd tweede op de 100 meter (T64-klasse) en het brons was voor een andere Nederlandse, Kimberly Alkemade.

Van Gansewinkel finishte in een tijd van 12,96 en Alkemade zette 13,04 neer. De Duitse Irmgard Bensusan won in 12,86. Zij was eerder ook al de snelste op de 200 meter.

Het doel was drie keer goud

Voor Van Gansewinkel zijn de twee zilveren medailles een tegenvaller, ze ging voor drie keer goud. Ze werd gediskwalificeerd op de 200 meter, werd tweede bij het verspringen en nu is er dus weer zilver.

"Ik heb voor mijn gevoel heel veel slechte races afgeleverd. Deze was ook niet perfect, maar wel beter dan ik op dit toernooi had gedaan. Dus ik ben wel blij met mij zilveren medaille", aldus Van Gansewinkel.

Para-atleet Van Gansewinkel na tweede WK-zilver: 'Deze was ook niet perfect'

Alkemade doet voor het eerst mee aan een groot toernooi en staat nu op twee medailles. Eerder pakte ze ook al zilver op de 200 meter. "Ik kwam hier echt zonder verwachtingen. Dit had ik totaal niet verwacht. Een heerlijk opstapje naar de Paralympische Spelen volgend jaar in Tokio."

Fleur Jong werd zevende op de 100 meter en bij het verspringen eindigde Fleur Schouten als zesde. Nederland staat in Dubai op zes medailles.

Atletiekunie liet Van Rhijn thuis

Grote afwezige op de WK is Marlou van Rhijn. De blade babe kwalificeerde zich wel, maar werd niet meegenomen naar Dubai. Op de 100 meter mogen maar drie vrouwen per land meedoen. De Atletiekunie koos voor Van Gansewinkel, Jong en Alkemade.

De 28-jarige Van Rhijn kende een moeilijke periode na de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Daar werd ze kampioen op de 100 en 200 meter. Ze wisselde vervolgens van coach, kampte met een hardnekkige blessure en deed bijna een jaar niet mee aan internationale wedstrijden. Nu is ze terug, maar nog niet in topvorm.