Oranje-bondscoach Wiegman waakt voor gemakzucht en onderschatting

Met de maximale score uit de eerste vijf duels zijn de Nederlandse voetbalsters uitstekend uit de startblokken gekomen in de EK-kwalificatiestrijd. Alleen in Slovenië haperde de machine van de vice-wereldkampioen even. Daar ook kreeg Oranje de enige twee tegentreffers te incasseren, al werd er dus wel gewonnen, met 4-2.

"We hebben toen een van onze mindere wedstrijden gespeeld", noemt bondscoach Sarina Wiegman de confrontatie met de Sloveense ploeg, die vanavond voor het tegenbezoek te gast is in Arnhem. "Een heel goeie kans om te laten zien dat er wel degelijk een verschil is tussen Nederland en Slovenië", kijkt ze vooruit.

In de kaart

Wiegman heeft nog helder voor de geest wat er misging in Murska Sobota. "Dat begon bij onszelf. We hadden slordig balverlies en als je veldbezetting dan niet klopt, kunnen zij counteren. En dat deden zij heel goed. Ze hebben een paar heel goede spelers en het is een ploeg met veel diepgang en beweging. We speelden hen in de kaart."

Pas in het laatste kwartier slaagde Nederland er dankzij twee rake vrije trappen van Sherida Spitse in om afstand te nemen. "Dat was een goede aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan: wat is er gebeurd en hoe willen we dat anders en beter doen? Dat hebben we al direct tegen Rusland laten zien, en nu ook tegen Turkije."

Bekijk de voorbeschouwing op Nederland-Slovenië met bondscoach Sarina Wiegman en doelvrouw Sari van Veenendaal:

Rusland, op papier de sterkste tegenstander in de groep, werd in Eindhoven met 2-0 verslagen en afgelopen vrijdag kregen de Turkse vrouwen in eigen huis met 8-0 om de oren.

Geen nonchalance

Het gaat het Nederlands elftal ogenschijnlijk allemaal erg makkelijk af. Nonchalance zou op de loer kunnen liggen, maar daar bespeurt Wiegman vooralsnog helemaal niets van. "Wij zijn de favoriet. Dat vinden wij zelf ook. En het gaat inderdaad over rozen en dan lijkt het alsof het allemaal vanzelf gaat. Maar we moeten er keihard voor werken, om veel goals te maken, om goed te voetballen."

Verslappen is geen optie, wil de bondscoach maar zeggen. Vandaar ook dat ze Lineth Beerensteyn, die de wedstrijd in Turkije wegens een lichte hersenschudding aan zich voorbij moest laten gaan, weer graag bij de groep liet aansluiten.

Sherida Spitse wint een kopduel van Sara Makovec tijdens het uitduel met Slovenië Pro Shots

"Wij spelen twee interlands en daarin willen wij top presteren. Daar wil je de beste spelers bij hebben. En dan denk je niet: we hebben zo'n goede groep, we winnen toch wel. Dat is juist gevaarlijk om zo te denken. Dan krijg je gemakzucht en ben je met onderschatting bezig. Volgens mij is dat niet de beste manier van denken."

Debuut

Aan de andere kant: de strijd in Izmir verliep zo voorspoedig, dat de 23-jarige PSV-speelster Katja Snoeijs tegen Turkije de kans kreeg om haar debuut te maken voor Oranje. "Er was niet echt een aanleiding om Miedema te wisselen, maar ik wilde toch even zien hoe dat ging. Die kans had ze overigens zelf gecreëerd door bij haar club heel goed te voetballen."

Of er in Arnhem weer een nieuw gezicht gepresenteerd gaat worden, kan Wiegman niet beloven. "Iedereen bij ons verdient een plek in het elftal, want iedereen werkt keihard. Soms wil ik wel bepaalde opties op bepaalde posities zien. Maar het gaat allereerst om winnen."

Stand EK-kwalificatiegroep A

1. Nederland 5-15 (24-2)
2. Rusland 3-6 (5-2)
3. Kosovo 3-6 (4-6)
4. Slovenië 4-6 (13-6)
5. Estland 4-1 (1-13)
6. Turkije 5-1 (1-19)

Groepswinnaars en beste drie nummers 2 naar EK. Overige zes nummers 2 naar play-offs.

STER reclame