De marine van Colombia controleert een partij bananen op aanwezigheid van cocaïne AFP

Personeelsgegevens van een fruitgroothandel in Hedel in Gelderland zijn per ongeluk in het strafdossier van een cocaïnezaak terechtgekomen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland na vragen van De Telegraaf. Het OM betreurt de gang van zaken maar zegt in een verklaring dat er nooit aanwijzingen zijn geweest dat mensen direct gevaar liepen, en dat dit ook nu niet het geval is.

Het personeel van De Groot Fresh Group is vanmiddag op de hoogte gebracht door de politie en de officier van justitie die het onderzoek leidt. De advocaat van het bedrijf, Taco van der Dussen, zegt dat dit werd gewaardeerd en dat er geen sprake is van angst, wel van bezorgdheid.

Fruit

Werknemers vonden de afgelopen anderhalf jaar drie keer een partij drugs in een lading fruit uit Zuid-Amerika. Dat werd meteen aan de politie gemeld. De laatste keer was het afgelopen voorjaar. Toen werd een partij cocaïne in een zending bananen aangetroffen. Van der Dussen vermoedt dat de smokkelaars erop hoopten dat ze de drugs ongezien van het terrein van De Groot weg konden halen.

Na de vondst kwamen er bedreigingen binnen. Er werd een bedrag van ruim een miljoen euro als compensatie geëist voor de in beslag genomen cocaïne. Als de eigenaren niet betaalden, zouden zij of hun familie worden geliquideerd.

Afpersing

De politie pakte drie verdachten op voor afpersing. Twee van hen zitten nog vast. Advocaat Van der Dussen heeft geen aanwijzingen dat deze verdachten iets met het drugstransport zelf te maken hadden. Hij vermoedt dat ze bij de vondst van de drugs "aanhaakten" om de eigenaren van het bedrijf af te persen.

Volgens de advocaat zijn bij het bedrijf tal van beveiligingsmaatregelen genomen. Daarvoor is een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Met politie en justitie is afgesproken dat de politie meteen in actie komt, als er bij het bedrijf of in de omgeving van de eigenaren iets verdachts wordt gesignaleerd.

STER reclame