NOS Nieuws Buitenland Tech

Uber-topman maakt excuses na opmerking over moord op Khashoggi

De topman van Uber heeft in een interview gezegd dat de moord op de Saudische journalist Khashoggi een fout was. Dara Khosrowshah vergeleek het met een dodelijk auto-ongeluk dat was veroorzaakt door een zelfrijdende auto van Uber. Een dag na het interview nam de ceo zijn uitspraken terug.

In een gesprek met de Amerikaanse nieuwssite Axios noemde Khosrowshah de moord op Khashoggi, vorig jaar oktober in het Saudische consulaat in Istanbul, een ernstige fout. Hij benadrukte dat ook bij zijn bedrijf dingen verkeerd gaan. Hij gaf als voorbeeld de voetganger die twee jaar geleden om het leven kwam na een aanrijding met een zelfrijdende Uber. "Mensen maken fouten en dat betekent niet dat ze nooit vergeven kunnen worden. Volgens mij nemen ze dit serieus", zei Khosrowshah over de Saudische overheid.

Bekijk hier het interview met de ceo van Uber:

Saudi-Arabië is de op vier na grootste aandeelhouder van Uber. Ook zit het hoofd van het investeringsfonds van de Saudische regering in de raad van bestuur van het Amerikaanse bedrijf.

'Als elke aandeelhouder'

De interviewer confronteerde Khosrowshah met de conclusie van de geheime dienst CIA dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman betrokken was bij het geven van de opdracht voor de moord. "Ik heb dat niet gelezen", zei de Uber-topman. "Saudi-Arabië is als elke andere aandeelhouder. Iedereen die dat wil kan in ons investeren."

Een dag na het interview schreef Khosrowshah in een verklaring: "Ik heb in een opwelling iets gezegd waar ik niet achter sta. De moord op Khashoggi was verwerpelijk en mag niet vergeten of goedgepraat worden."

In Istanbul werd Khashoggi begin oktober herdacht door onder andere zijn verloofde en beste vriend.

Wake voor vermoorde journalist Khashoggi in Istanbul

STER reclame