De SP neemt voor het eerst in de geschiedenis deel aan het bestuur in een provincie. In Noord-Brabant presenteerden de onderhandelaars van VVD, CDA en SP en formateur Hans Wiegel vanochtend een bestuursakkoord.

De eerste SP-gedeputeerde in de geschiedenis is Jules Iding. Hij krijgt de portefeuille Ecologie en Handhaving. De VVD en het CDA worden ieder twee gedeputeerden toebedeeld.

De SP neemt in het college van Gedeputeerde Staten de plaats in van de PvdA. Die partij zat de afgelopen 49 jaar in het Brabantse provinciebestuur, maar na de verkiezingen van vorige maand gaf de VVD als grootste partij de voorkeur aan een coalitie met de SP.

Vertrouwen

De drie partijen hebben in de Provinciale Staten 30 van de 55 zetels. De PVV kreeg bij de verkiezingen net als de SP acht zetels, maar de Brabantse VVD-leider Geeraerts vindt die partij te onervaren voor bestuursverantwoordelijkheid.

Volgens formateur Wiegel verliepen de onderhandelingen in een goede sfeer en is er een "onderling vertrouwen" tussen de coalitiepartijen. De onderhandelingen hebben ruim twee weken geduurd.

De partijen zeggen dat er weinig ruimte is voor nieuw beleid, doordat ze minder te besteden hebben. Er zijn nog tal van financiële onzekerheden, zodat in de toekomst "aanpassingsvermogen en flexibiliteit" nodig is.

Drie provincies

Noord-Brabant is de derde provincie die na de verkiezingen van 2 maart een bestuur heeft gepresenteerd. In Utrecht bestaat het nieuwe college uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks, in Groningen uit PvdA, VVD, D66 en GroenLinks.

STER reclame