Van der Poel weer Europees kampioen velrijden, ondanks stugge Belgen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mathieu van der Poel heeft er weer een titel met bijbehorende trui bij.

Bij het EK veldrijden in het Italiaanse Silvelle kreeg hij het goud allesbehalve cadeau, maar na iets minder dan een uur koers stond de 24-jarige renner toch voor de derde achtereenvolgende keer op de hoogste trede van het podium.

Niet sterk genoeg om alleen te rijden

"Ik denk dat ze het mij wel moeilijk hebben gemaakt vandaag", zei Van der Poel na afloop. "Er was vorig jaar vraag naar meer spanning, dat krijgen ze dit jaar."

Hij ging verder: "Het gevoel is nog niet echt super, daar heb ik een stuk of vijf wedstrijden voor nodig. Ik was vandaag niet sterk genoeg om lang alleen te rijden."

Cynische Van der Poel: 'Er was vraag naar meer spanning, dat krijgen ze'

Van der Poel keek in het begin van de wedstrijd de kat uit de boom. Met zijn eerste turboversnelling reed hij het startveld weliswaar uit elkaar, maar zijn Belgische concurrenten (onder anderen Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans) beten zich vast in de kuiten van de Nederlander.

Blauwe Belgische brigade

Ook de versnellingen die Van der Poel in het verloop van de wedstrijd uit de benen schudde, bleken niet voldoende om de blauwe Belgische brigade te lossen. Lang reed de Nederlander daarom nog met zes Belgen in zijn kielzog.

Mathieu van der Poel met de Belgen in zijn kielzog ANP

Het duurde tot de slotronde ronde voordat Van der Poel, die pas zijn tweede cross van zijn seizoen reed, de Belgen van zich afschudde. De regerend wereldkampioen voerde na de laatste doorkomst het tempo flink op, voelde nog lang de hete adem van Iserbyt in zijn nek, maar greep desondanks zijn derde opeenvolgende Europese titel in het veld.

Iserbyt eindigde op drie seconden van de Nederlander op plek twee. Het brons ging naar Laurens Sweeck. De Nederlander Lars van der Haar werd vijfde, achter Vanthourenhout en voor Hermans. Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis werden respectievelijk veertiende en vijftiende.

Bekijk in de videocarrousel hieronder interviews met Eli Iserbyt, Lars van der Haar en bondscoach Gerben de Knegt.

STER reclame