Getty Images
NOS Voetbal

Zelfkritische Ünüvar: 'Benieuwd hoe sterk ik uit deze mindere fase kom'

  • Chiel van Koldenhoven

  • Chiel van Koldenhoven

Aan zijn talent of voetballende kwaliteiten ligt het niet, aan zijn inzet evenmin. Maar het wereldkampioenschap voetbal onder 17 jaar in Brazilië is vooralsnog niet het toernooi van Naci Ünüvar, creatieveling van Oranje die tevens te boek staat als groot talent van Ajax.

Voorafgaand aan het toernooi berichtten Spaanse media dat scouts van FC Barcelona naar Brazilië zouden afreizen om Ünüvar te zien spelen, maar de 16-jarige aanvaller annex middenvelder heeft zijn stempel nog niet op Oranje kunnen drukken. Vooralsnog steelt ploeggenoot Sontje Hansen, met vijf goals topscorer van het WK, de show.

Niet dat dat Ünüvar, goed bevriend met Hansen, iets uitmaakt. Hij wil immers met zijn ploegmaten wereldkampioen worden. Maar dat het vooralsnog niet zijn toernooi is, beseft hij terdege. "Tot nu toe heb ik nog niet mijn niveau gehaald. Ik zit in een mindere fase", zegt Ünüvar in de lobby van het spelershotel in de hete kustplaats Vitória, speelstad van Nederland in de kwartfinales.

Voel jij druk om hier te moeten presteren?

"Nee, ik probeer gewoon het team te helpen door goed te voetballen. Maar soms gaat dat niet. Dan werk ik keihard om mijn team niet in de steek te laten."

"Ik ben eerlijk gezegd zelf ook benieuwd hoe ik hier uit ga komen. Zo een WK spelen, dat werkt mentaal door. Bovendien wordt er veel over geschreven: 'Ünüvar speelt minder'. Ik krijg het veel doorgestuurd vanuit Nederland. Maar ja, wat moet ik erop zeggen?"

Hoe ga je met zulke berichten om?

"Ik trek mij er niet veel van aan. Ik hoef later ook geen lange neus te trekken, ze hebben gelijk dat het minder loopt. Maar ik weet wat mijn kwaliteiten zijn, die komen vanzelf naar boven. Het is niet dat ik in twee weken tijd alles verleerd ben. Als ik weer in mijn flow kom, kan ik het team weer goals en assists geven."

Praat je er veel over met anderen?

"Met de bondscoach heb ik nu twee gesprekken gevoerd. In het hotel, op het trainingsveld. Hij helpt mij er goed bij en vertelde me: 'Maak je geen zorgen, je werkt keihard. Iedereen heeft dit weleens'."

"Ook m'n teamgenoten bij Oranje en Ajax steunen me. Noa Lang zei: 'Broertje, kan gebeuren. Probeer hard te werken, jouw kwaliteiten komen vanzelf terug'. En ik lig hier op de kamer met Devyne Rensch. Na Nigeria spraken we erover. Hij, het team, niemand maakt zich er druk over. De boys steunen me."

Over de mens Naci Ünüvar. Je krijgt ontzettend veel aandacht, uit binnen- en buitenland, hebt 123.000 volgers op Instagram. Wat doet dat met een 16-jarige jongen uit Zaandam?

"In het begin dacht ik: wow, doe ik het zo goed? Ik werd herkend op straat in Zaandam, waar ik met m'n ouders woon. Kleine jongens wilden met mij op de foto. Dan denk je wel: je bent goed bezig, Naci."

"Hoe bekender ik werd, hoe meer mijn familie mij ook begon te helpen. Mijn vader zei: 'Ga niet naast je schoenen lopen omdat je een paar fotootjes maakt. Blijf honderd procent geven'. Bovendien ben ik van mijzelf een nuchtere jongen. Ik gedraag mij niet opeens anders, zo ben ik niet als mens."

Getty Images
Naci Ünüvar in actie tijdens het duel met Senegal

Hoe ben jij als mens?

"Ik hecht veel waarde aan de mensen om mij heen. Thuis is de band heel hecht. Ik heb dagelijks contact met mijn familie en zij helpen mij altijd. Ook nu, in deze lastige periode, spreek ik ze veel."

"Ook het geloof is belangrijk voor mij. Ik ben moslim en probeer, als het lukt met trainingen, iedere vrijdagmiddag in Zaandam naar de moskee te gaan. Daar haal ik veel kracht uit. Voor en na iedere wedstrijd bid ik, om mijzelf te motiveren."

In de toekomst moet jij kiezen of je voor het Nederlandse of Turkse nationale elftal wil uitkomen. Denk jij daar weleens over na?

"Nee, ik heb er nog niet over nagedacht en wil het daar ook liever niet te veel over hebben. Ik ben nog te jong daarvoor, weet ook niet hoe het allemaal in zijn werk gaat. We zien het later wel. Ik focus mij op het WK, dat is nu het belangrijkste."

NOS
Oranje onder 17, met helemaal links Ünüvar

De tegenstander in de kwartfinale is Paraguay. Wat weet jij al van dat team?

"Ik wilde de wedstrijd van Paraguay tegen Argentinië kijken, maar de zender deed het niet op mijn kamer. Ik hoorde dat het echt een team is, een ploeg die inzakt en lange ballen speelt. Maar als wij net zo veel strijd als Paraguay leveren, killen wij de wedstrijd met onze voetballende kwaliteiten."

Heb jij ook het gevoel dat jij dit WK dan 'los bent' wanneer je scoort of een assist geeft?

"Ja, er moet iets gebeuren waardoor ik mij vrijer ga voelen. Dan kom ik vanzelf weer in mijn eigen flow. Liam van Gelderen, mijn teamgenoot bij Ajax, stuurde ook een berichtje: 'De volgende wedstrijd wordt jouw wedstrijd', zei hij. Ik hoop het. En dat we die pot winnen, dat is het belangrijkste."

De ploeg van Oranje onder 17 zit nu al een paar weken in Brazilië. En zo langzamerhand voelen de spelers ook het gemis van de vriendinnen, die in Nederland zijn achtergebleven:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl