Titelverdedigers Van der Poel en Worst klaar voor modderige strijd

'Economisch fietsen' luidt deze winter het credo voor Mathieu van der Poel. "Dat gaat een beetje tegen mijn natuur in, maar het is wel nodig."

Het houdt in dat Van der Poel zondag tijdens de EK veldrijden in het Italiaanse Silvelle, pas zijn tweede veldrit van het seizoen, zich niet helemaal leeg zal rijden als hij een voorsprong pakt. "Als ik een superdag heb, hoef ik niet altijd met meer dan 20 seconden voorsprong te winnen."

Het Europees kampioenschap is ook geen hoofddoel voor de 24-jarige Nederlander, al wil hij uiteraard wel winnen - dat wil hij altijd. "Er hangt een trui aan vast, dat is wel leuk. Maar verder is het een wedstrijd als een ander."

Van der Poel gaat tegen zijn natuur in dit seizoen: 'Mijn doelen zijn later'

Die benadering heeft alles te maken met zijn overvolle programma, waarin hij het wegwielrennen combineert met het veldrijden en mountainbiken. "Mijn doelen liggen echt wel iets later, met de WK en het voorjaar op de weg en ik heb de Olympische Spelen dan nog."

"Het zal elkaar allemaal snel opvolgen met weinig rust. Het is wel de bedoeling dat we het voorzichtig aanpakken. Om echt te gaan pieken naar de perioden die voor ons belangrijk zijn", aldus Van der Poel.

In zijn eerste cross dit seizoen, vorige week zondag in Ruddervoorde, viel het hem niet mee. "Het is altijd heel lastig om weer te beginnen aan een veldritseizoen. Qua gevoel ging het nog niet zo heel lekker, maar het is wel fijn als je kan winnen. Over mijn techniek was ik niet zo heel tevreden. Als anderen een versnelling plaatsten, moest ik het in mijn eigen tempo dichtrijden."

Mathieu van der Poel afgelopen zondag in Ruddervoorde AFP

Het is voor de uittredend kampioen - Van der Poel pakte vorig jaar de titel in het Nederlandse Rosmalen - even de vraag wie zijn concurrenten zijn. "Je weet nooit hoe renners naar zo'n kampioenschap toe pieken."

Van der Poel mist Van Aert

België stelt renners op als Toon Aerts, Quinten Hermans, Laurens Sweeck en de man in vorm dit seizoen: Eli Iserbyt. De eeuwige concurrent van Van der Poel, Wout van Aert, ontbreekt dit seizoen. Hij is herstellende van de blessures die hij in de Tour de France opliep.

"Of ik hem mis? Ja. Misschien een beetje raar om te zeggen, maar hij was altijd mijn grootste concurrent de afgelopen jaren. Zeker met wat hij nu heeft gepresteerd op de weg, had hij aardig wat volk naar de cross kunnen meebrengen. Jammer dat we niet tegen elkaar kunnen rijden. Ik denk dat we het een beetje aan elkaar te danken hebben dat we op een bepaald niveau rijden nu."

Worst verdedigt titel bij de vrouwen

Ook bij de vrouwen komt de titelverdediger uit Nederland: Annemarie Worst. Zij werd vorig seizoen geflankeerd door twee landgenotes, Marianne Vos en Denise Betsema.

Hoe is het dit seizoen met Worst? "Gaat wel goed eigenlijk. Ik heb eindelijk een keer een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Eigenlijk wel grappig, want er ligt wat meer modder dan andere jaren, maar ik heb laten zien dat ik dat ook wel kan."

Worst heeft geen moeite meer met modder: 'Hoop dat ik de sterkste ben'

Modder ligt er waarschijnlijk genoeg op het rondje in Silvelle. "Ja, het was modderig vandaag. Het wordt een zware wedstrijd, ik denk dat het veel rennen wordt. De sterkste wint, denk ik. Of ik dat ben? Ik hoop het wel."

STER reclame