Mark van der Maarel en Frans van Seumeren (r) vieren de overwinning op Vitesse in de play-offs Pro Shots

Frans van Seumeren zag zondag tijdens het duel Ajax-FC Utrecht (4-0 verlies voor de Domstedelingen) ook het kale hoofd van de man die zijn club een zo vurig gewenste plek in de subtop bezorgde. Helaas voor de eigenaar van FC Utrecht verdedigt Erik ten Hag tegenwoordig de belangen van Ajax.

Ten Hag loodste Utrecht in zijn eerste seizoen naar de vijfde plaats én haalde de bekerfinale, een prestatie die de huidig Ajax-trainer de Rinus Michels Award voor beste trainer van de eredivisie opleverde. Het jaar erop eindigde de club onder Ten Hag zelfs als vierde.

Verreweg de beste

Van Seumeren was in zijn nopjes met Ten Hag, maar moest halverwege het seizoen 2017/2018 lijdzaam toezien hoe zijn trainer naar Ajax vertrok. "Ik vond het heel erg jammer dat hij wegging. Erik is verreweg de beste trainer die we hebben gehad."

Van Seumeren: 'Ik heb een hekel aan het begrip suikeroom'

Ten Hag had in zijn contract staan dat hij mocht vertrekken als de mogelijkheid zich voordeed dat hij 'zich duidelijk kon verbeteren'. "Maar in het contract stond aan het eind van het seizoen. Dat hij toch vertrok, vond ik wel erg jammer."

"Ik kon het persoonlijk ook heel goed met Erik vinden. We voelden elkaar goed aan, het klikte. Er wordt weleens gedacht dat hij een hork is, maar dat is hij totaal niet. Dat is een volledige misvatting."

Te ambitieus

Onder Ten Hag slaagde FC Utrecht eindelijk in Van Seumerens ambitie voor de club die hij in 2008 overnam: een structurele plek in de subtop. In de eerste zeven seizoenen onder het bewind van de ondernemer eindigden de Domstedelingen slechts één keer als vijfde.

Een wat magere oogst gezien al het geld dat Van Seumeren erin pompte. "We wilden te snel. Dat is de grote fout die vaak wordt gemaakt en die heb ik ook gemaakt."

Erik ten Hag als coach van FC Utrecht Pro Shots

"We wilden graag heel snel naar de subtop toe. Toen heb ik redelijk veel geïnvesteerd; hogere salarissen, de organisatie wat dikker gemaakt. En als het dan niet lukt, ben je al gauw heel veel geld kwijt."

Wat heet. Naast de 16 miljoen euro die Van Seumeren in 2008 voor FC Utrecht betaalde, moest de eigenaar vrijwel ieder seizoen financieel bijspringen.

65 miljoen euro

Zelf houdt hij het erop dat hij zo'n 40 miljoen euro aan eigen vermogen in de club stak, al bekende Van Seumeren dat het werkelijke bedrag hoger ligt, maar dat hij dat liever niet wil uitrekenen.

Als je alle tekorten van FC Utrecht sinds het aantreden van Van Seumeren én het aankoopbedrag bij elkaar optelt, komt het op dik 65 miljoen euro. Maar spijt? Dat heeft hij nooit gehad. "Ik heb het steeds leuker gevonden."

Nettoresultaat FC Utrecht sinds komst Van Seumeren

Boekjaar Nettoresultaat in euro's
2018/2019 -3,0 miljoen
2017/2018 +4,4 miljoen
2016/2017 -1,6 miljoen
2015/2016 -6,5 miljoen
2014/2015 -4,8 miljoen
2013/2014 -3,6 miljoen
2012/2013 -8,6 miljoen
2011/2012 -4,3 miljoen
2010/2011 -9,2 miljoen
2009/2010 -5,0 miljoen
2008/2009 -3,5 miljoen
----------- ------------------------
Totaal -50,1 miljoen

Van Seumeren is namelijk ook fan. "Dat is heel linke soep", erkent hij lachend. Maar lukraak met geld smijten? "Ik heb een hekel aan het begrip suikeroom. Dat schijnen journalisten een mooi woord te vinden. Ik kijk ook naar de waarde van de club. Niet dat ik 'm wil verkopen, maar ik vind het wel mooi als de club waardevol is."

Top-3

De laatste vier seizoenen eindigde FC Utrecht achtereenvolgens als vijfde, vierde, vijfde en zesde. Prima, maar dat moet in de toekomst nog beter: topdrie. "Die ambitie hebben wij zeker."

Wellicht al dit seizoen, onder John van den Brom, een trainer met wie Van Seumeren "heel blij" is. "Ik vind hem ook heel goed passen bij FC Utrecht. Qua mentaliteit, wat voor mens hij is. En hij doet het ook voortreffelijk. Het gaat lekker."

Wellicht dat Van den Brom dan wel de eretitel 'verreweg de beste trainer die we gehad hebben' van Ten Hag kan overnemen.

STER reclame