AFP

De Australische deelstaat New South Wales wordt nog steeds geteisterd door tientallen branden. Het vuur nadert nu ook de miljoenenstad Sydney, waarschuwt de brandweer. Australië heeft elke zomer te kampen met grote bosbranden, maar dit jaar is het erger dan anders. In delen van het land heerst enorme droogte, terwijl de zomer nog moet beginnen.

Op Twitter adviseert de brandweer bewoners om alert te zijn. Door de vele branden lopen levens en woningen gevaar, ook moeten bewoners erop rekenen dat ze zichzelf in veiligheid moeten brengen: "Als u bedreigd wordt door het vuur, kan het zijn dat er geen hulp komt."

Premier Morrison is naar het getroffen gebied gereisd, waar langzaam doordrong dat ze alles kwijt zijn:

Verdriet om Australische natuurbranden en het wordt nog erger

Sinds vrijdag zijn drie mensen door de branden omgekomen, vijf mensen die werden vermist zijn terecht. Minstens 150 woningen zijn verwoest. In totaal woeden er zo'n zeventig natuurbranden in New South Wales.

In de naburige deelstaat Queensland zijn zeker vijftig branden geteld en geldt in veel gebieden een verbod op open vuur. Volgen Australische media hebben inmiddels duizenden bewoners hun woningen verlaten. Ze slapen in evacuatiecentra.

STER reclame