ANP

FC Utrecht-supporters gaan morgen om 10.00 uur demonstreren bij het stadhuis in Amsterdam. Ze zijn het er niet mee eens dat hun club maar 500 fans mag meenemen naar de Johan Cruijff Arena bij een wedstrijd tegen Ajax, die morgen om 12.15 uur begint.

In het uitvak is plaats voor meer dan 1000 toeschouwers, maar vanwege ongeregeldheden in het verleden is het aantal supporters van de bezoekende club bij de duels tussen Ajax en FC Utrecht over en weer beperkt.

Een tijd lang mochten er maar 500 supporters meereizen en toen dat goed ging, werden dat er 650. Vanwege incidenten rond het laatste duel tussen Ajax en FC Utrecht in mei in Amsterdam is het aantal weer teruggebracht naar 500. Alle betrokken partijen waren daarvan op de hoogte, zegt de gemeente.

Het doel was dat we weer naar volle uitvakken zouden gaan.

Teun den Hartog, voorzitter supportersvereniging

Volgens de gemeente heeft FC Utrecht op 6 november een verzoek gedaan om 650 in plaats van 500 supporters toe te staan bij de wedstrijd. Maar Amsterdam heeft dat verzoek afgewezen, onder meer vanwege de gebeurtenissen uit het verleden, zo schrijft de gemeente in een persbericht. Daarnaast lukte het vier dagen voor de wedstrijd niet om genoeg politiemensen in te zetten.

De supportersvereniging is het niet eens met het besluit. "Ze zeggen dat ze de capaciteit niet hebben om de veiligheid te garanderen. We hebben daar jarenlang in geïnvesteerd, maar dit druist daar volledig tegenin. Je voelt jezelf niet serieus genomen en we zijn weer terug bij af", zegt Teun den Hartog, voorzitter van de Supporters Vereniging FC Utrecht tegen RTV Utrecht. "Het doel was dat we weer naar volle uitvakken zouden gaan."

Geen demonstratie tegen Ajax-supporters

Hij benadrukt dat de demonstratie niet is gericht tegen Ajax-fans of de club. "We gaan een petitie aanbieden aan de gemeente Amsterdam waarin we zeggen wat we ervan vinden. De supportersvereniging van Ajax is ook van harte welkom. Niet met z'n allen natuurlijk, maar hun voorzitter zal waarschijnlijk ook even langskomen, want ze zijn het ermee eens en vinden dat dit ons allemaal treft."

Hoeveel mensen er komen is niet bekend. Deze week zeiden supporters van de club uit Utrecht de wedstrijd te zullen boycotten uit onvrede over het aantal kaarten dat ze zouden krijgen.

STER reclame