NOS NieuwsAangepast

Proef met flexibele schoolvakanties

Op maximaal tien basisscholen mogen ouders aan het begin van het schooljaar met de school afspreken wanneer ze met vakantie willen. Minister Van Bijsterveldt wil met deze scholen een proef gaan doen, die in september begint en drie jaar duurt.

Zomerperiode

Voorwaarde is dat de scholen niet afwijken van het minimale aantal lesuren van 7520 uur in acht jaar. Ze mogen dat ook doen door les te geven in de zomer, als andere scholen dicht zijn. Als de leerlingen aan het eind van de basisschool maar de kennis en vaardigheden hebben die de wet voorschrijft.

Van Bijsterveldt zegt: "Als ouders en scholen in goed overleg de zomerperiode willen gebruiken voor lessen dan moet dat kunnen, mits dat bijdraagt aan de prestaties van leerlingen."

Van deze tijd

"Ik wil scholen en ouders de mogelijkheid geven om het onderwijs dusdanig te organiseren dat dit past bij de wensen van deze tijd", aldus Van Bijsterveldt.

Zo zijn er ouders die juist tijdens vakanties absoluut niet gemist kunnen worden op hun werk. "Dit is voor sommige mensen een uitkomst", laat bijvoorbeeld Robin Rommel uit Castricum weten aan NOS Net. "Denk bijvoorbeeld aan seizoensgebonden arbeid. Mijn vader had vroeger een bloembollenexportbedrijf. En voor mij kan dit ook een uitkomst zijn, omdat ik als projectmanager vaak tijdsgebonden klussen heb." Ook Geert Harm Mulder uit Den Haag vroeg vorige maand dispensatie op school omdat hij op wintersport wilde en hij tijdens de krokusvakantie door moest werken in zijn eigen bedrijf.

De scholen die aan de proef willen meedoen, kunnen zich de komende tijd aanmelden.

Op dit moment is er één school, die een soortgelijk systeem heeft. De School in Zandvoort is 50 weken per jaar open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl