NOS Nieuws Regionaal nieuws

Voorzitter Boomfeestdag Oirschot boos om kappen eiken

Zo'n zestig eiken langs een weg tussen Eindhoven en Oirschot zijn weggehaald. Peter Derksen, voorzitter van Stichting Nationale Boomfeestdag, is woedend. De bomen zijn tien jaar geleden door kinderen geplant.

Op die dag in 2009 werden in totaal 400 bomen neergezet. De Boomfeestdag werd destijds bijgewoond door de Jordaanse prins Hamzah bin Al Hussein. "De kinderen planten bomen en leren hoe belangrijk de natuur is", zei hij toen.

Het dorp werd in 2009 uitgekozen om de aftrap te geven voor de Nationale Boomfeestdag. "Kinderen leren zo op een jonge leeftijd een belangrijke les. Dat natuur belangrijk is en dat we allemaal een taak hebben in het onderhouden ervan", zegt Derksen tegen Omroep Brabant.

Kijk hier naar de beelden uit 2009:

Tien jaar na Boomplantdag in Oirschot is aantal eiken alweer gekapt

De bomen die bij de Oirschotsedijk stonden, waren volgens hem opeens verdwenen. "Tien jaar om te groeien, omgehakt in een middag. Hij vindt het pijnlijk dat de bomen weg zijn. "Hoe moet je dit nou uitleggen aan de jongeren die in 2009 hun eigen boom hebben geplaatst en die door de jaren heen hebben zien groeien?"

Voor elke boom een nieuwe

Volgens een woordvoerder van de gemeente Eindhoven moesten de bomen worden geveld wegens werkzaamheden aan de weg. Voor elke boom die verdwijnt, wordt een nieuwe geplant.

STER reclame