De presidenten van Duitsland, Hongarije,Polen, Slowakije en Tsjechië bij de Muur Reuters

In Berlijn wordt herdacht dat vandaag 30 jaar geleden de Muur viel. De presidenten van Polen, Slowakije, Tsjechië en Hongarije woonden vanochtend een plechtigheid bij, samen met de Duitse president Steinmeier en bondskanselier Merkel. De gasten werden voor een resterend deel van de Muur aan de Bernauer Strasse toegesproken door jongeren uit Midden-Europese landen. Daarna staken alle aanwezigen een bloem in de spleten van de Muur.

Steinmeier bedankte de presidenten Caputova (Slowakije), Zeman (Tsjechië), Duda (Polen) en Ader (Hongarije) voor de bijdrage die hun landen destijds leverden aan de val van de Muur. "Zonder de moed en de vrijheidsdrang van deze landen was de vreedzame revolutie in Oost-Europa en de Duitse eenwording niet mogelijk geweest", aldus Steinmeier.

Kijk hier naar een samenvatting van de herdenkingsplechtigheden:

Bloemen leggen en kaarsjes branden bij de Berlijnse Muur

De val van de Muur op 9 november 1989 luidde het einde in van het communisme en het door de Sovjet-Unie gedomineerde Warschaupact. Het was ook het begin van het herenigingsproces van West-Duitsland met de DDR. Berlijn staat de hele week al in het teken van de feestelijkheden.

Hoofdrolspelers Koude Oorlog ontbreken

De hoofdrolspelers uit de Koude Oorlog zijn vandaag niet op hoog niveau vertegenwoordigd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo bracht deze week weliswaar een bezoek aan de Duitse hoofdstad maar stapte gisteren weer op het vliegtuig. De Franse president Macron komt morgen voor een kort bezoek naar Berlijn, maar is vandaag afwezig, evenals de regeringsleiders van het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Het programma voor vandaag is sober. Na de toespraken bij de Muur sprak Merkel in de Verzoeningskapel, die ook staat op de grens waar eerder de Muur liep. Vanavond houdt president Steinmeier een toespraak bij de Brandenburger Tor, voordat de Staatskapelle Berlin, geleid door Daniel Barenboim, daar een concert geeft.

STER reclame