Nachtmerries heeft hij niet gehad, maar Joël Veltman had wel een paar dagen nodig om de frustraties van de veelbesproken wedstrijd tegen Chelsea in de Champions League (4-4) achter zich te laten.

Nu Ajax een paar dagen verder is, kijkt Veltman met een andere blik terug op de avond en hij denkt dat er nu nog meer motivatie is om het tegen Utrecht goed te doen.

Veltman is zelfkritisch over spel tegen Chelsea: 'Ik kijk verder'

De verdediger van Ajax kreeg, net als Daley Blind, in de wedstrijd tegen Chelsea rood na een tweede gele kaart. Daarna werd een 2-4 voorsprong uit handen gegeven.

Maar was die actie van Veltman bij de eerste gele kaart wel zo slim? Kort na de 0-1 maakte hij een overtreding in het eigen strafschopgebied. Gevolg: gele kaart en een strafschop, die door Jorginho werd benut. "Je bent de eerste die het vraagt", zegt Veltman tegen verslaggever Jeroen Stekelenburg.

Joël Veltman en Daley Blind krijgen rood Orange Pictures

"Iedereen heeft het over die tweede gele kaart en dus over die twee rode kaarten. Ik kijk verder. Naar mijn spel en naar mijn eerste gele kaart. Ook al was het misschien mijn eerste overtreding, ik had niet verwacht dat ik geel zou krijgen. Ik kreeg 'm toch. Dat zijn wel dingen waar ik naar kijk, ja", zegt Veltman in de aanloop naar Ajax-FC Utrecht, de wedstrijd die zondag om 12.15 uur op het programma staat.

"Je weet dat je er niets meer aan kan veranderen. Je moet wel door, zo simpel is dat. Het duurt wat langer totdat je het verwerkt, vergeleken met andere wedstrijden. Nu komt er een wedstrijd aan die heel belangrijk is, zo voor de interlands. Die wil je gewoon goed afsluiten. Misschien hebben we wel bepaalde revanchegevoelens tegen Utrecht, hoe raar dat ook klinkt."

Veltman voelt zich beter dan ooit en droomt van EK voetbal

Met Veltman in het elftal (de volgende Champions League-wedstrijd tegen Lille is hij geschorst) zal Ajax weer scherp moeten zijn tegen Utrecht, de ploeg die twee jaar geleden - met coach Ten Hag - met 1-2 zegevierde in de Arena.

Veltman was daar destijds bij en is inmiddels met bijna 200 eredivisieduels in de benen een van de meest ervaren basisspelers uit het elftal. Bovendien staat de verdediger dit seizoen stevig in zijn schoenen. Hij maakt indruk met goed spel en krijgt zelfs lovende kritieken. En dan te bedenken dat hij afgelopen zomer eigenlijk weg wilde.

"Het gaat gewoon heel goed in de eredivisie en in de Champions League. Elke trainer weet van me dat ik rechtsback en centraal kan spelen", aldus Veltman, die door bondscoach Ronald Koeman ook weer werd opgeroepen voor het Nederlands elftal.

Comeback

Veltman miste vorig seizoen grotendeels door een zware knieblessure. Of deze comeback als een doorstart voelt in zijn carrière? "Zo voelt het wel. Ik voel me goed. Dat zei ik ook na mijn eerste kruisbandblessure. Toen zat ik in Jong Ajax, nu hebben we het over Champions League-niveau."

Na Utrecht-thuis wachten twee wedstrijden met Oranje. En wie weet, als het goed blijft gaan, mag hij komende zomer mee naar het EK voetbal. "Dat zou een mooie bekroning zijn."

STER reclame