Feestvierende hindoes na de uitspraak
NOS NieuwsAangepast

Indiase rechter stelt hindoes in het gelijk in omstreden grondkwestie Ayodhya

Het hooggerechtshof in India heeft bepaald dat een fel omstreden stuk grond in de stad Ayodhya waarop tot 1992 een moskee stond, het eigendom is van hindoes. Moslims krijgen een ander terrein in de stad toebedeeld om een moskee op te bouwen.

De kwestie verdeelt het land al sinds mensenheugenis. In de aanloop naar de uitspraak zijn de spanningen tussen hindoes en moslims in het land hoog opgelopen. Duizenden politieagenten en ordetroepen zijn naar Ayodhya gestuurd om mogelijke protesten te onderdrukken. Honderden mensen zijn gisteren al uit voorzorg vastgezet. Het stadsbestuur heeft schoolgebouwen aangewezen die als tijdelijke gevangenis kunnen dienen voor relschoppers.

De Indiase premier Modi prees het oordeel van het hof op Twitter, hij benadrukt dat in de afgelopen jaren elke mening is gehoord en gewogen. "Deze uitspraak zal het vertrouwen van de bevolking in de rechtsgang verder versterken."

Een van de raadslieden van de moslims was ontevreden: "De hectaren grond die ons zijn toegewezen, zijn betekenisloos. We gaan bekijken welke juridische weg nog open is voor ons." Maar de meerderheid van de islamitische groeperingen die voor de rechter stonden zei na afloop de zaak nu te laten rusten. Buiten het gerechtsgebouw bleef het relatief rustig.

Al sinds koloniale tijd bestaat de wens voor een Ram-tempel in de buurt van de moskee, is te zien in de reportage van correspondent Aletta André van afgelopen week:

Wel of geen hindoetempel in Ayodhya?

In 1992 braken grote onlusten uit toen fanatieke hindoes de 16e-eeuwse Babri-moskee in Ayodhya vernielden. Hindoes zijn ervan overtuigd dat de moskee was gebouwd op de plek waar eerder een hindoetempel stond, tevens de geboorteplaats van de hindoegod Ram. Moslims claimen dat het terrein van hen is, omdat ze hier al eeuwenlang hun godsdienst belijden.

De fanatici zijn tientallen jaren opgezweept door rechtse hindoepartijen en -organisaties om de moskee aan te vallen. Het geweld dat volgde op de vernieling van de moskee, kostte in heel India het leven aan zeker 2000 mensen, merendeels moslims.

Na een lange rechtsgang, waarin een lagere rechter in 2010 bepaalde dat het omstreden terrein in drieën opgedeeld moest worden, is de kwestie uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terechtgekomen. Het stuk land van 1,1 hectare wordt sinds de rellen van 1992 zwaar bewaakt. Het terrein komt nu in handen van een stichting die de bouw van een Ram-tempel gaat voorbereiden.

Het Hooggerechtshof veroordeelde de vernieling van de moskee, maar zweeg over een mogelijke bestraffing van de schuldigen.

Modi roept op tot kalmte

Premier Modi heeft de bevolking opgeroepen de rust te bewaren. Maar juist zijn hindoe-nationalistische BJP-partij wordt door moslims gezien als aanjager van hindoe-extremisme. In het verleden heeft de BJP beloofd de bouw van een hindoetempel op de omstreden plek in Ayodhya te zullen steunen.

Om rellen te voorkomen worden ook de sociale media in India gecheckt op opruiing en haatzaaien. De politie reageert op tweets en vraagt gebruikers om mogelijk opruiiende boodschappen te wissen.

Moslims vormen een minderheid in India, ze maken 14 procent uit van de bevolking van 1,3 miljard mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl