ANP

Roda JC heeft geen schulden en de banden met de inmiddels vertrokken Mauricio Garcia de la Vega zijn verbroken. Dat zegt de nieuwe directeur van de Limburgse club, Herman Huirne. De supermarktbaas nam onlangs met andere ondernemers tachtig procent van de aandelen van de club over.

Roda JC verkeerde in financiële nood en moest 900.000 euro hebben om de begroting dekkend te krijgen en om onder sancties van de KNVB uit te komen. "De afgelopen week hebben we flink gasgegeven en dossiers hebben opgepakt en opgelost. Dat stemt mij erg hoopvol."

Volgens Huirne zijn er geen financiële afspraken met - tot voor kort beoogd eigenaar - Garcia de la Vega meer. De Mexicaan werd een paar weken geleden door supporters het stadion uitgejaagd in de rust van de wedstrijd tegen De Graafschap.

De fans hadden er geen enkel vertrouwen in dat De la Vega zijn beloftes zou nakomen. Wel zijn er nog enkele financiële zaken af te handelen die door de Mexicaan waren aangegaan, zoals een lening in Duitsland. "Dat handelen we op korte termijn af", benadrukt Huirne.

De schuldenlast is volgens Huirne nu nul. "Deze club is schuldenvrij, deze club had alleen een begrotingstekort dit jaar. In die zin zijn we zonder schuldenpositie beter dan Real Madrid", lacht Huirne.

De club van ondernemers - G5 genoemd - heeft tachtig procent van de aandelen in handen. De andere twintig procent is nog steeds in handen van Aleksei Korotaev. De Rus mag Dubai niet uit en kan niet bij zijn geld in afwachting van een rechtszaak.

'Linkerrijtje te hoog gegrepen'

"We hebben contact met hem gehad. We kennen het verhaal en weten waarom hij bepaalde verplichtingen moeilijk kon nakomen. De komende maanden gaan we met hem in gesprek om dat een vervolg te geven. Het is ook niet zo dat we van hem af willen. Of hij nog een plek heeft hier? Dat ligt er aan of hij zijn rol en verplichtingen kan vervullen", zegt Huirne.

De supermarktondernemer wil van Roda JC weer een stabiele club maken, met toekomstperspectief. "Dat kan in de eredivisie zijn, maar structureel linkerrijtje eredivisie - zoals ze hier wel eens geroepen hebben - dat vind ik een te grote broek als ik kijk waar we nu staan en waar we vandaan komen."

STER reclame