Imanuelle Grives (midden) bij de rechtbank in Antwerpen AFP

De rechter in Antwerpen heeft de Nederlandse actrice Imanuelle Grives veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Ook moet Grives een geldboete betalen van 2000 euro. Ze krijgt een proeftijd van vijf jaar. De straf komt overeen met de eis van het OM.

De 34-jarige actrice werd eind juli aangehouden op het dancefestival Tomorrowland in België. Bij een controle bleek dat zij hard- en softdrugs had verstopt in haar pruik. Daar bleef het niet bij, want op haar logeeradres vond de Belgische politie tientallen xtc-pillen, 180 milliliter ghb, ruim 20 gram cocaïne en vergelijkbare hoeveelheden ketamine en mdma.

De rechtbank noemde het niet aannemelijk dat deze hoeveelheden drugs voor eigen gebruik waren. "Volgens de rechtbank heeft Grives geen rekening gehouden met de gevolgen", zegt verslaggever Sander van Hoorn. "En dat is in België dat er doden zijn door drugsgebruik op festivals. Dus dat maatschappelijk kader heeft meegespeeld."

'Aangedaan'

De actrice was vandaag aanwezig bij de uitspraak. "Met zonnebril op, dus haar reactie was niet duidelijk zichtbaar", vertelt Van Hoorn. "Maar ze leek aangedaan. Na het vonnis spoedde ze zich naar buiten. Ze wilde de pers niet te woord staan."

Grives kan nog in hoger beroep gaan. "Het is nog maar de vraag of ze echt de gevangenis in moet. Belgen hoeven bij een straf van twee jaar niet fysiek naar de gevangenis", aldus Van Hoorn. "Maar Grives is geen Belg. Een deel van de straf heeft ze al uitgezeten in voorarrest. Dus als ze de gevangenis in moet, is dat zeker niet lang."

Naar Belgisch strafrecht moet de opgelegde geldboete eerst met acht worden vermenigvuldigd. Het bedrag van 8000 euro is grotendeels voorwaardelijk en zal netto uitkomen op een boete van 2000 euro, laat een rechtbankmedewerker weten aan persbureau ANP.

Voorbereiding op rol

Haar advocaat zei kort na haar arrestatie in juli dat de actrice de drugs had meegenomen naar het festival als voorbereiding op een nieuwe rol in de Nederlandse film Suriname. Vorige maand voegde haar advocaat daaraan toe dat Grives het in die periode moeilijk had met zichzelf. Daarom zou ze haar toevlucht hebben gezocht tot de drugs.

Grives heeft tijdens de zitting vorige maand haar excuses aangeboden aan de rechtbank. De actrice, die onder meer bekend is van de film Alleen maar nette mensen en de televisieseries Flikken Rotterdam en Flikken Maastricht, bood toen aan een taakstraf uit te voeren. "Het heeft ernstige gevolgen voor mezelf en voor de mensen om me heen", zei ze.

STER reclame