Directeur Rusada boos op Russische minister van sport Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Russische minister van Sport, Pavel Kolobkov, ontkent met klem dat er is geknoeid met de data die onlangs door het Russische antidopingbureau RUSADA zijn overhandigd aan het wereldantidopingagentschap WADA. Recent lieten specialisten van het WADA weten dat de bewuste data, waarin gegevens en analyses van dopingcontroles van Russische sporters zijn opgeslagen, veel onregelmatigheden vertonen.

"Het is een technische kwestie. Bij de volgende ontmoeting met het WADA zullen al deze kwesties besproken worden en afdoende worden verklaard", zei Kolobkov.

Schoon schip maken

De kwestie is een uitvloeisel van het grote Russische dopingschandaal dat in 2015 aan het rollen werd gebracht. Na onthullingen door ARD-onderzoeksjournalist Hajo Seppelt, gevolgd door een diepgaand WADA-onderzoek onder leiding van de Canadese jurist Richard McLaren, bleek dat Russische sporters jarenlang systematisch door de overheid van doping waren voorzien.

Het Internationaal Olympische Comité kondigde daarop sancties af tegen Rusland. Zo werden ruim honderd Russische sporters geweerd van de Olympische Spelen van 2016 in Rio, terwijl bij de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang een beperkte Russische delegatie enkel werd toegelaten onder neutrale vlag.

Het RUSADA werd in 2015 geschorst. Om schoon schip te kunnen maken, kreeg Rusland opdracht alle data van dopingcontroles uit de bewuste periode ter beschikking te stellen aan het WADA. Pas na lang tegenstribbelen gaf Moskou dit jaar gehoor aan die eis. Al snel daarop lieten specialisten van het WADA weten dat de data tal van onregelmatigheden en hiaten vertoonden.

Geloofwaardigheid Russische sport

Joerie Ganoes, de directeur van het Russische antidopingagentschap RUSADA, gaf eind oktober in een interview met de NOS toe dat ook volgens hem van hogerhand is gerommeld met de gegevens die aan het WADA zijn overhandigd. Ganoes erkende onomwonden dat de geloofwaardigheid van de Russische sport op het spel staat.

"Ik zie niet in hoe we overtuigend kunnen antwoorden op het bewijs dat ik heb gezien en de vragen die erover zijn gesteld", zei hij over de onregelmatigheden die specialisten van het WADA hadden gevonden in de aangeleverde database.

Onderstaand het interview dat Rusland-correspondent David-Jan Godfroid onlangs had met RUSADA-directeur Joerie Ganoes:

Hangt Russische sporters weer lange uitsluiting boven het hoofd?

Maar volgens minister van Sport Kolobkov berust alles dus op een misverstand. Hij spreekt tegen dat er geknoeid is met het data-archief. "De deskundigen zijn van mening dat er helemaal niets is verwijderd. Bij de volgende ontmoeting met het WADA zullen al deze kwesties besproken worden en afdoende worden verklaard."

Ganoes kon zijn oren amper geloven. "Ik weet niet wie hem dit bericht heeft gestuurd. En waarom hij dit gezegd heeft. Ik begrijp meneer Kolobkov niet."

"Ik denk dat alle autoriteiten in Rusland op het gebied van de sport moeten ophouden zich illusies te maken. We zitten vandaag de dag in een moeilijke situatie. Eigenlijk is het een tragedie, een dieptepunt in deze crisis. En dit is al het vijfde jaar. We moeten een aantal dingen grondig veranderen in Rusland."

WADA is ondertussen een procedure gestart die kan leiden tot een uitsluiting van Russische sporters voor de Olympische Spelen van Tokio.

STER reclame