Myron Boadu viert de 1-0 Pro Shots

De kansen op overwintering voor AZ in de Europa League zijn aanzienlijk toegenomen. De Alkmaarders zegevierden bij een zwak FC Astana met 5-0 en staan in groep L nu op acht punten.

Na de eenvoudige 6-0 van twee weken geleden in Den Haag, leek de return in Kazachstan lastiger te worden. Die vrees bleek ongegrond, want AZ dicteerde het duel van begin tot einde.

Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en Owen Wijndal lieten in de beginfase kansen liggen, maar de openingstreffer kon simpelweg niet uitblijven. Die viel dan ook na bijna een halfuur en kwam van de voet van Myron Boadu.

Bekijk hieronder interviews met Arne Slot, Myron Boadu en Oussama Idrissi.

Na rust drukte AZ het klasseverschil helemaal uit in de score. Fredrik Midtsjø schoot raak via Jevgeny Postnikov en Oussama Idrissi tikte binnen op aangeven van Boadu, die even later een goal onterecht zag afgekeurd worden wegens buitenspel.

Het mocht de pret niet drukken. AZ ging vrolijk verder. Pantelis Hatzidiakos en Boadu, dit keer niet teruggefloten, zorgden voor de vierde en vijfde Alkmaarse treffer.

De 0-5 was een evenaring van de grootste Europese uitzege, behaald in 1977 tegen Red Boys Differdange.

Groepsgenoten Manchester United en Partizan Belgrado speelden later op de avond op Old Trafford tegen elkaar. De Engelsen wonnen met 3-0, waardoor AZ later deze maand aan een gelijkspel tegen Partizan genoeg heeft om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Stand in groep L

1. Manchester United 4-10
2. AZ 4-8
3. Partizan Belgrado 4-4
4. FC Astana 4-0
Statistieken FC Astana-AZ

STER reclame