Dafne Schippers bij de Diamond League in Lausanne EPA

Dat was even slikken voor Dafne Schippers toen ze het Diamond League-programma voor 2020 onder ogen kreeg. Haar favoriete nummer, de 200 meter, is niet langer een vast onderdeel in de veertien meetings en een finale omvattende wedstrijdenreeks op topniveau.

Naast de 200 meter zijn ook de 3.000 meter steeplechase, hink-stap-springen en discuswerpen hun plek kwijtgeraakt, zo heeft de internationale atletiekfederatie IAAF bekendgemaakt. Door het compactere programma - er blijven twaalf disciplines over - hoopt men een voor televisie geschiktere show van zo'n anderhalf uur te kunnen voorschotelen.

Schippers zal zich tevreden moeten stellen met de vijf keer dat er wél een 200 meter gelopen gaat worden. Als bijprogramma. Een klassement zal er niet worden bijgehouden.

De geschrapte disciplines werden niet willekeurig gekozen: ze zijn het minst populair bij het publiek. Dat geldt echter niet voor de 200 meter. Die is echter gesneuveld omdat de IAAF in het olympische jaar wil waken voor overbelasting van de sprinters, die doorgaans ook op de 100 meter uitkomen.

STER reclame