Rodrygo Goes schrijft twee records op zijn naam

Rodrygo schrijft historie in riante zege Real, speler op doel bij City

Achttien jaar en tien maanden jong, maar nu al recordhouder in de Champions League; voor Real Madrid-aanvaller Rodrygo Goes was het duel met Galatasaray (6-0 zege) er een om nooit te vergeten. Maar ook in Milaan, waar Atalanta Bergamo het opnam tegen Manchester City, was het een memorabele avond.

Braziliaan Rodrygo, die door het ontbreken van Gareth Bale en Vinícius een basisplaats heeft in Madrid, scoorde in de vierde en zevende minuut. Nooit eerder lukte het iemand om tweemaal te scoren in de eerste zeven minuten van een Champions League-wedstrijd.

Sergio Ramos maakte de 3-0 vanaf de stip, in plaats van de bal aan Rodrygo te gunnen. Maar die voltooide zijn hattrick in blessuretijd alsnog.

Jongste Braziliaan

Rodrygo ging bovendien de boeken in als jongste Braziliaanse doelpuntenmaker ooit in het miljardenbal. De buitenspeler is 18 jaar en 301 dagen 'oud', ruim een half jaar jonger dan de oude recordhouder Marquinhos was.

Rodrygo gaf ook nog de assist bij de 4-0 van Karim Benzema, die ook de 5-0 maakte. Benzema klom daardoor over Alfredo Di Stéfano heen op de Europese topscorerslijst van Real Madrid. De Fransman staat op 50 goals, alleen Cristiano Ronaldo (105) en Raúl (66) scoorden vaker.

PSG is door

Real Madrid is dankzij de zege dicht bij overwintering in de Champions League. Paris Saint-Germain is daar al van verzekerd. De Fransen wonnen met 1-0 van Club Brugge, dankzij een treffer van Mauro Icardi.

Brugge, waar Ruud Vormer ontbrak door een schorsing, deed niet onder voor PSG, maar verzuimde te scoren. Een kwartier voor tijd miste Mbaye Diagne zelfs een strafschop.

Stand in groep A

1. Paris Saint-Germain* 4-12 (+10)
2. Real Madrid 4-7 (+4)
3. Club Brugge 4-2 (-6)
4. Galatasaray 4-1 (-8)
*geplaatst voor achtste finales

Manchester City wist zich nog niet te plaatsen voor de achtste finales door een 1-1 gelijkspel bij Atalanta Bergamo. In het andere duel in groep C speelden Dinamo Zagreb en Sjachtar Donetsk met 3-3 gelijk.

Na zeven minuten was het in Italië 1-0 voor City door het vijfde doelpunt van Raheem Sterling in vier Champions League-duels. Sterling - de enige Engelsman in de basis bij City - schoof de bal langs keeper Pierluigi Gollini - de enige Italiaan in de basis bij Atalanta.

Dé kans op 0-2

Vlak voor rust kreeg City een uitgelezen kans om de score te verdubbelen: na een overtreding op Sterling op de rand van het strafschopgebied wees de scheidsrechter naar de stip.

Maar na ingrijpen van de VAR lag de bal net buiten het zestienmetergebied, waarna de vrije trap van Sterling tegen een Italiaanse hand ging en de bal, na raadpleging van de beelden, alsnog op de stip belandde. Gabriel Jesus schoot de strafschop naast.

• AFP
    Walker, normaal gesproken rechtsback, komt er als keeper in voor Mahrez
  • AFP
    Veldspeler Kyle Walker moet aan de slag als doelman in de slotfase van Atalanta-Manchester City

Atalanta, met Marten de Roon en Hans Hateboer in de basis, had voor rust weinig in de melk te brokkelen gehad, maar meteen na de rust was het ineens raak. Een voorzet van aanvoerder Alejandro Gómez werd prachtig binnengekopt door Mario Pasalic.

In de slotfase van de wedstrijd deden zich bijzondere taferelen voor op het veld. City-trainer Pep Guardiola had keeper Ederson in de rust uit voorzorg naar de kant gehaald, maar kreeg daar spijt van toen vervanger Claudio Bravo in de 81ste minuut met rood van het veld moest na het neerhalen van Josip Ilicic.

Veldspeler Kyle Walker, die op de bank zat, werd vervolgens als derde keeper ingebracht en moest meteen redding brengen bij een vrije trap. In de slotminuten wist de Engelsman zijn doel schoon te houden.

Spektakel in Zagreb

Bij het duel tussen Dinamo Zagreb en Sjachtar Donetsk stond het 1-1 bij rust door goals van Alan Patrick namens de Oekraïeners en Bruno Petkovic voor de Kroaten.

Na rust ging het lang gelijkop, kwamen beide ploegen door rode kaarten met tien man te staan en leek Dinamo uiteindelijk door twee treffers in de laatste tien minuten van Luka Ivanusec en Arijan Ademi aan het langste eind te trekken.

Maar Sjachtar kwam in blessuretijd alsnog langszij, door doelpunten van Júnior Moraes in de 93ste minuut en een strafschop van Tetê in de 98ste minuut.