Van der Ende: 'Scheidsrechter had eerder in kunnen grijpen'

De kenners zijn het erover eens dat Ajax dinsdag tegen Chelsea (4-4) niet gelukkig was met de arbitrage, maar aan de andere kant leent het hoogste Europese podium zich niet voor de enorme risico's die de Amsterdammers nemen.

"Erik ten Hag is besmet met het Ajax-virus, dat altijd maar naar voren moeten", concludeert Pieter Zwart, die als analist van Voetbal International zijn vraagtekens zet bij de aanvallende speelstijl van de Amsterdammers.

"De 1-4 was een cadeautje dat Ten Hag had kunnen uitpakken door op dat moment verdedigend te wisselen. Een absolute topclub maakt een wedstrijd dood. Blijkbaar is deze ploeg niet zo ver en Ten Hag heeft ze daarbij met zijn late wissels niet geholpen."

Twee rode kaarten

Binnen een minuut kreeg Ajax twee rode kaarten en een penalty tegen. Een zeker lijkende zege werd daarmee verspeeld.

"Toen de rode kaarten vielen en Ten Hag begon met wisselen, was het eigenlijk al te laat", vervolgt Zwart. "Hakim Ziyech, Quincy Promes en David Neres zoeken altijd een moeilijke oplossing."

'Een absolute topclub maakt een wedstrijd dood'

Door de grote risico's die Ten Hag bleef nemen, legde hij het lot in handen van scheidsrechter Gianluca Rocchi toen Ajax zijn eigen kwetsbaarheden blootlegde met een zwak omschakelmoment.

De keuzes van de Italiaan vielen allemaal in het nadeel uit van Ajax. De vermeende overtreding op Daley Blind voorafgaand aan diens tweede geel, de vermeende handsbal van Joël Veltman die Chelsea een penalty opleverde en daarbij een tweede rode kaart voor de Amsterdammers.

De VAR ondersteunt tegenwoordig meer de arbitrale missers, in plaats van dat hij de fouten eruit haalt.

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende

"In mijn optiek had de scheidsrechter eerder in kunnen grijpen en Ajax meteen een vrije trap kunnen geven", zegt oud-scheidsrechter Mario van der Ende over de doldwaze minuut.

Volgens Zwart had de meeste ellende echter kunnen worden voorkomen door minder aanvallend ingestelde spelers binnen de lijnen te hebben. Nu bracht Donny van de Beek de Amsterdammers in de problemen door slecht mee te verdedigen, terwijl David Neres eerder al niet meeliep met César Azpilicueta.

Rommeltje

Het werd een rommeltje, waarbij ook de videoscheidsrechter zich tijdens de cruciale momenten niet liet horen. Van der Ende ziet een omslag: "De VAR ondersteunt tegenwoordig meer de arbitrale missers, in plaats van dat hij de fouten eruit haalt. Als je alles overlaat aan de willekeur en de eigen interpretaties, drijven we steeds verder af."

Daley Blind begrijpt rood niet ANP

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken bij de KNVB, kon zich op zijn beurt wel vinden in het besluit van Rocchi om na de overtreding van Blind te laten doorspelen. "Hij mocht daar voordeel geven. Bij een tweede gele kaart, of een directe rode, moet er inderdaad een voordeelsituatie zijn om niet te fluiten. Daarin heeft hij geen fout gemaakt."

"Ik begrijp wel dat Ajax zich benadeeld voelt", zegt Van der Ende, die zelf bijvoorbeeld absoluut geen penalty had gegeven. "In de spelregel staat: meestal is het hands als de bal de hand raakt. Met meestal kun je niks, dat geeft alleen maar reden tot discussie en speculatie."

Nu oogt het allemaal hartstikke spectaculair, maar Ajax moet ook denken aan het resultaat.

VI-journalist Pieter Zwart

Ajax had niet in die situatie hoeven komen volgens Zwart, want het spelbeeld toonde volgens hem al de hele tweede helft aan dat de Amsterdammers het steeds moeilijker kregen.

"Je hebt dan spelers nodig die het dichtgooien om dit soort wedstrijden over de streep te trekken. Daarin was Frenkie de Jong vorig seizoen heel belangrijk. Nu oogt het allemaal hartstikke spectaculair, maar Ajax moet ook denken aan het resultaat."

STER reclame