1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Minister noemt neerschieten advocaat verschrikkelijk, deken spreekt van aanslag

Minister Grapperhaus vindt het "verschrikkelijk" dat vandaag opnieuw een Nederlandse advocaat is neergeschoten. Advocaat Philippe Schol werd vanochtend in de Duitse stad Gronau onder vuur genomen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar.

Grapperhaus zei in een reactie dat hij contact heeft opgenomen met de Nederlandse Orde van Advocaten om zijn betrokkenheid te tonen. Volgens hem is "tegendruk nodig als hoeders van de rechtsstaat worden aangevallen". Hij benadrukte dat na de moord op advocaat Derk Wiersum al diverse maatregelen zijn genomen en dat er bijvoorbeeld ook een meldpunt is voor advocaten.

De minister van Justitie en Veiligheid bevestigde dat er ook maatregelen waren getroffen om Schol te beschermen, maar daar wilde hij verder niet over uitweiden. Hij benadrukte dat de politie onderzoek doet naar de toedracht van het schietincident.

Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat het een doelgerichte aanslag was:

Neergeschoten advocaat Philippe Schol werd bedreigd, verband met werk onderzocht

De deken van de Orde van Advocaten Johan Rijlaarsdam spreekt in radioprogramma Nieuws en Co van een aanslag. "We weten niet of die aanslag werkgerelateerd is, we vermoeden dat natuurlijk wel. En dat is heel slecht nieuws."

De Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen is geschrokken, zegt hij tegen RTV Oost. "Dit is buitengewoon tragisch voor het slachtoffer. Het geeft ook een boel schrik." Van Veldhuizen heeft nog geen contact gehad met de familie van het slachtoffer. "Ik wil alleen maar een steun zijn en geen last", zegt hij daarover.

Risico's toegenomen

"Het zware geweld heeft nu ook het veel 'gewonere' gebied van de curatoren bereikt", zegt Flip Schreurs van de Vereniging Insolventierecht Advocaten. Volgens hem wordt er bij een aantal faillissementen per jaar gedreigd. "Recent is onze taak wel verzwaard. We moeten nu ook actief faillissementsfraude onderzoeken, zoals ook Schol doet. Het is logisch om te veronderstellen dat de risico's daardoor zijn toegenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl